Ericsson GPRS

Annonse


GPRS klar i februar

Ericsson GPRSForventningene til GPRS er enorme, og etter at vi har vente lenge på både teknologi og produkter ser det hele nå ut til å være på plass. Motorola har lansert en GPRS-telefon, og Telenor Mobil har klargjort GSM-nettet for GPRS.

I universitetsgaten står sågar en aktiv basestasjon og formidler GPRS-samband til alle som måtte være innenfor rekevidde.

Nå er ikke det særlig mange. Basestasjonene som brukes til test av GPRS har ganske begrenset rekkevidde. Det spiller for så vidt ingen rolle. Poenget er at det virker, og det er gode nyheter.

Startdato klar

I følge Jo Heldaas, informasjonssjef i Telenor Mobil, vil GPRS bli offisielt åpnet den 1. februar 2001.

Annonse


NetCom har et pilotnett i november og regner med å ta i bruk GPRS i hele mobilnettet i begynnelsen av første kvartal neste år.

Innen den tid er det ventet at alle de store mobilprodusentene vil ha GPRS-terminaler klare for salg. Motorola hevder de allerede nå kan levere terminaler i volum.

Hastigheter

ETSI (European Telecommunications Standars Institute) har godkjent fire standarder for GPRS: CS1 som gir 9,05 Kbps per tidsluke, CS2 som gir 13,4 Kbps per tidsluke, CS3 som gir 15,6 Kbps per tidsluke og CS4 som gir 21,4 Kbps per tidsluke. Med totalt åtte mulige tidsluker kan man teoretisk få dataoverføring på opptil 171,2 Kbps.

Hva får vi?

Mye tyder på at mobiloperatørene vil tilby flere varianter av GPRS – alt etter hva som er ditt behov for datahastighet og hvor mye du er villig til betale for farten.

Man ser for seg en folkevariant som gir fire tidsluker på 9,05 Kbps, totalt 36,2 Kbps. Varianter av CS2 og CS4 vil også forekomme. Toppfarten er ment for ‘proffene’ og næringslivet, som har behov for høye datahastigheter og som er villige til å betale litt ekstra for det.

Men det viktigeste med GPRS er ikke hastighetene – det er at du alltid er online! Med GPRS slipper du å bruke mye tid på å koble deg opp og ned når du for eksempel skal wappe.

Hvordan betale?

Hvor mye det vil koste, eller hvordan det skal faktureres har Telenor Mobil ennå ikke tatt noen avgjørelse på.

Heldaas sier det er mest trolig at »alltid-på-nett» vil ligge i Nomadepakken, og at denne tjenesten også kan bli solgt separat. Men hvor mye du må betale for trafikken på linjene, eller hvordan dette skal faktureres er altså helt i det blå (selv om de nok har gjort seg noen tanker i Telenor Mobil..).

Men vi setter rød ring i kalenderen og gleder oss til 1. februar. Og så tar vi godt vare på tusjen, for vi har ikke helt sluttet å tro på utsettelsesspøkelset.

Wapland.no tok i sommer en tur til England og London for å se på hva BT og Motorola har gjort med GPRS, og her kan du lese mer om Slik virker GPRS.

Annonse