umts

Annonse


– Liten vits med UMTS

umtsArthur Andersen Consulting skriver i en internasjonal rapport, at UMTS er et dårlig alternativ dersom høy hastighet er målet.

EDGE beskrives av mange som 2,5G. Teoretisk skal EDGE kunne overføre 384 Kb/s, noe som er cirka 40 ganger raskere enn dagens GSM.

Hakket over GPRS

EDGE ligger hakket over GPRS i hastighet, en teknologi som norske mobiloperatører nå er i ferd med å oppgradere sitt nett til.

Med GPRS kan mobilbrukeren alltid være online, og ha muligheten til å overføre data til en hastighet på opptil 114 Kb/s.

Annonse
Slik konsulentselskapet ser det, vil GPRS- og EDGE- teknologien i overskuelig fremtid gi nok hastighet til de tjenester man antar vil bli etterspurt.

Lavere kostnader med EDGE

– Vi har beregnet at man kan oppgradere sitt GSM-nett til GPRS for en kostnad av seks prosent av det opprinnelige GSM-nettet. Og for ytterligere syv prosent kan man oppgradere til EDGE, sier partner Christian Mjaanes i Arthur Andersen, til Aftenposten.

Mjaanes tror at en oppgradering til EDGE, i kombinasjon med å være virtuell operatør på UMTS, kan være et mer lønnsomt alternativ for mange operatører.

I sin rapport skriver konsulentselskapet at målet til mange UMTS-budgivere, trolig er å sikre seg tilgang til nye geografiske områder, eller å få tilgang til radiofrekvenser som ikke vil bli frigitt med GSM.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse