telefon og mobil

Annonse


Små skritt mot IP-telefoni

telefon og mobilOg ingenting er mer selvsagt. Vi har lenge etterlyst trådløse IP-telefoner som benytter standardiserte datanett basert på den vidt aksepterte IEEE 802.11-standarden (trådløst ethernett).

Og hva er da mer naturlig enn å dytte denne funksjonaliteten inn i en ordinær mobiltelefon. Nokia har kjøpt seg teknologi og satser tungt på trådløse nett til bedrifter og har laget et helt konsept rundt temaet IP Hotspots.

Det er trådløse lokalnett som i første omgang vil benyttes i hoteller, på flyplasser, i konferanselokaler etc. I neste omgang er det ingen alt for fjern visjon å lage offentlige trådløse datanett som dekker byene på samme måte som GSM og UMTS vil gjøre det.

PDAene kommer

Det er et klart behov i markedet for denne typen bredbånd til mobile brukere. Da snakker vi om ledere og selgere som trenger å knytte seg til bedriftens lokalnett via Internett når de er på reise.

Annonse
Men konturene av et større marked ser vi i lomme-PCer som allerede er i ferd med å få SIM-kort og kommunikasjonsmoduler for å benytte trådløse nett på den aksepterte standarden. Da er disse små maskinene for mobiltelefoner å regne. Du trenger bare å plugge inn en mikrofon og øreplugg, altså en typisk handsfriløsning, så fungerer den som mobiltelefon.

Det skulle heller ikke være noe i veien for at disse PDAene kan benytte IP-telefoni og ringe over Internett når de er i kontakt med et trådløst datanettverk.

Det er bare et spørsmål om enkel programvare. Er man først tilknyttet Internett i en IP-sone, vil det være billigere å ringe med IP-telefoni enn å betale minuttpriser på GSM i tillegg.

Ny datafon

I slutten av måneden er det ventet en lansering som gjør at ett hinder for innføring av IP-telefoni i mange bedrifter kan bli borte. Da kommer Symbol med en trådløs IP-telefon basert på trådløst ethernett (802.11 b-standarden), og med en kvalitet som er langt bedre enn de telefoner de har hatt ute på markedet hittil.

Det har vært få trådløse IP-telefoner på markedet. Vi kjenner bare to, fra Symbol og Spectralink, men det er ventet at både Nokia, Ericsson og Motorola snart kommer på banen.

Ingen blir vel heller forbauset om Cisco kommer med et slikt produkt, men hadde vi vært i Cisco-strategenes sko, ville vi funnet en mobiltelefonprodusent å samarbeide med.

En kombinasjon av trådløs IP-telefoni og mobiltelefoni ville føre til at medarbeidere i en bedrift bare trengte ett apparat, uansett hvor de befinner seg. Inne på bedriften ville de ringe via det trådløse datanettet og IP-telefoni, mens telefonen ute ville benytte GSM, UMTS eller den standarden som er gjeldende i landet.

IP snart voksen

Disse utviklingstrekkene gjør at IP-telefoni sakte er i ferd med å bli en voksen teknologi. Fortsatt gjenstår en del arbeid med standardisering, blant annet er det i dag behov for proprietære tilleggsløsninger i det trådløse datanettet for å prioritere taletrafikken foran eksempelvis nedlasting av tunge filer.

Uten slik prioritering vil man kunne oppleve forsinkelser i samtalene dersom naboen sender en tung bildefil over nettet.

Bjørn Kjeseth i Upgrade, som blant annet forhandler den trådløse IP-telefonen fra Spectralink og trådløse lokalnett fra Israelske Breezcom, forteller at han ser konturene av en utvikling der selskapet kan tilby ferdige pakker med IP-telefoni, gateway til det tradisjonelle telenettet, ruter og trådløst datanett. –

Det er bare måneder om å gjøre så er slike produkter klare til å sendes ut på markedet. Vi ser helt klart at det er god grunn til å se på om en bedrift eller kommune skal utnytte det trådløse datanettet sitt også til telefoni, sier han.

Et annet utviklingstrekk som gjør at IP-telefoni rykker nærmere vid bruk, er at de tradisjonelle leverandørene av telesentraler utvikler gatewayer til sine svitsjer som gjør sammenkoblingen av telenett og datanett i bedriftene enkelt.

Blant annet ryktes det at Nortel kommer med innstikkskort for IP-telefoni til sine Meridian-sentraler i høst. Og denne typen sentraler fins det mange av i store bedrifter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse