data, rask, bredbånd

Annonse


512 kbit/s kan kalles bredbånd

data, rask, bredbåndHvor høy hastighet må linjene ha før det kan kalles bredbånd?
Det svenske forbrukerrådet, Konsumentverket, mener at det ikke er ulovlig å markedsføre 512 kbit/s som bredbånd.

De siste årene har flere anmeldelser kommet til Konsumentverket, angående nettleverandøren UPC sin markedsføring. Flere har hevdet at markedsføringen er misledende.

Selskapet har kalt sin internettjeneste »Chello» bredbånd, men samtidig har de forklarer kunden at hastigheten til kunden er 512 kbit/s ved nedlasting og 128 kbit/s ut fra maskinen.

-Under 2 Mbit/s kan ikke kalles bredbånd

Den svenske IT-kommisjonen laget i fjor en utredning., der de slo fast at hastigheter under 2 Mbit/s, ikke kan defineres som bredbånd.

Annonse
Både i Norge og Sverige har man oftest definert 2 Mbit/s som bredbånd, men dette er en hastighet som ikke er en offisiell betegnelse, og derfor ikke fastslått. Derfor har det svenske forbrukerrådet slått fast at det ikke er ulovlig.

Det kan synes som det rådet noe begrepsforvirring i nabolandet, og spørsmålet er om etter dette kan kalle hva man vil for bredbånd. Dette er imidlertid ikke tilfellet.

– Nei, om tjenesten åpenbart ikke ligner bredbånd, får man ikke kalle den det, sier Stina Carlsson i Konsumentverket til ComputerSweden. Hun mener det er lite poeng i å sette en eksakt grense for hastigheten på bredbånd, da dette er foranderlig.

Kritikk mot Telenor fra Bredbåndsfabrikken

Det er ikke lenge siden Jan Morten Ruud, adm. direktør i Bredbåndsfabrikken Norge, var på banen og kritiserte Telenor for å omtale ADSL som bredbånd.

Ruud hevdet i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv at »forbrukerne lar seg lokke til investere i ISDN, deretter ADSL for så å måtte kjøpe ordentlig bredbånd» senere. Minimumskravet til bredbånd er 2 megabits per sekund (mbps), mente Ruud.

– Meningsløs diskusjon

– Dette er en heller meningsløs diskusjon. For det første har ikke Telenor begynt å markedsføre ADSL til forbrukerne ennå, og dessuten er DSL-teknikken skalerbar slik at den også kan tilfredstille Ruuds krav – om forbrukerne ønsker det, sa Jan Edvard Thygesen i Telenor Telecom Solutions, som svar på tiltalte.

ADSL vil i løpet av høsten bli introdusert på privatmarkedet med kapasitet på 384 til 1024 kbps inn til forbruker og 128 til 256 kbps ut.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse