Musikk på nettet (MP3)

Annonse


Platebransje vil ha nettinntekt

Musikk på nettet (MP3)Sammenslutningen av amerikanske plateselskaper, RIAA, planlegger å annonsere kollektivet 11 oktober, hevder kilder ovenfor Reuters. Men forslaget skaper bølger i nettindustrien allerede før ett eneste offisielt ord er ytret.

Krever og fordeler

– Jeg tror RIAA kommer til å møte motstand. Ganske mange artister og nettkringkastere er ukomfortable med at RIAA fungerer som administratorer, innkrevere og distributører av royalties fra nettkringkasting, sier Jonathan Potter, leder for den amerikanske industrisammenslutningen Digital Media Association (DiMa).

DiMa representerer bransjegiganter som Yahoo! og Amazon, samt en hel rekke nettkringkastere.

Amerikanske plateselskaper mottar i dag ikke inntekter fra radiospilling. I stedet blir amerikanske artister representert av komponist-organisasjonene ASCAP og BMI, som har en tilsvarende rolle som TONO i Norge.

Annonse


Ny lov gir rettigheter

Men med den ferske Digital Millennium Copyright Act får amerikanske opphavsrettseiere – som plateselskapene – en bit av royalty-kaken når en sang spilles på nettet. Hvor mye de forskjellige rettighetshaverne får er derimot langt fra klart.

En av nyhetsbyråets kilder hevder at RIAA venter å tjene mellom åtte og ti millioner dollar (mellom 70-90 millioner kroner) ekstra i året på royalty-inntekter fra nettet.

– Vi er fremdeles på et tidlig stadium når det gjelder web, og dette estimatet kan øke over tid, sier kilden.

Utfordrere

Det er det amerikanske opphavsrettskontoret – U.S. Copyright Office – som til syvende og sist er ansvarlig for å utnevne et organ som fordeler royalty-inntektene, og flere grupper planlegger å utfordre RIAAs planer, sier Potter.

Likevel ser flere amerikanske aktører ut til å ta for gitt at RIAA vil vinne frem. En av de største, Yahoo!, inngikk forrige måned en rettighetsavtale med bransjeorganisasjonen.

(Origo)