Annonse


NM i programmering

Det er verken store penger eller umiddelbar berømmelse som følger i kjølevannet av å bli kåret til norgesmester i programmering, men etter hvert som det å være nerd stadig får høyere status, er det neppe dumt.

– Det er første gang vi arrangerer dette som et Norgesmesterskap. Tidligere har det vært lokale konkurranse ved universitetene, men vi ønsket nå å samordne dette, forteller medarrangør Fredrik Manne, ved Universitetet i Bergen.

Vinnerne sendes til Tyskland

Det er ikke mulig for enkeltpersoner å melde seg på. Konkurransen er åpen for lag bestående av tre personer. Det vinnende laget vil kunne titulere seg med »Norgesmestere i programmering 2000», samt motta 25.000 kroner.

De 25.000 kronene kan ikke brukes på tull og moro, men skal gå til å dekking av utgifter i forbindelse med deltaking i den Nordvest-europeiske finalen som arrangeres i Tyskland. De beste her går så videre til verdensfinalen.

Annonse


Hvert lag består altså av tre personer, men høyst en kan være cand.mag, ingeniør eller tilsvarende.

Geometri og kombinatorikk

Lagene får utdelt et sett med 6-8 programmer, og har tilgang til kun en datamaskin. Deretter skal de skrive et dataprogram i C, C++, Java eller Pascal, for hver oppgave.

Så fort et program er ferdig, sendes det til en dommer. Hvis det da gir riktig svar, og ikke bruker mer enn maksimumstiden, er det godkjent.

Typiske teknikker som blir testet er: søking, enkel kombinatorikk, og enkle geometriske beregninger.

Laget som har løst flest oppgave i løpet av fem timer, vinner.

Stadig mer pop med informatikk

-Men har de norske studentene noen mulighet til å hevde seg i konkurransen med utenlandske studenter?

– Mitt inntrykk er at nivået er ganske likt, og at de norske studentene ikke har vanskeligheter med å hevde seg i kampen mot de beste studentene i Vest- og Nord-Europa, sier Manne.

IT-relaterte studier har opplevde en sterk vekst de siste årene, noe også Universitetet i Bergen har merket.

-Stadig flere søker seg til IT-studier, og studenter som tar Informatikk har økt kraftig. Samtidig har andelen studenter minsket ved mat-nat-studier, forteller Manne.

Ingen norske studenter har ennå kommet til verdensfinalen. I år håper man at nærmere 100 norske studenter vil delta i NM i programmering.

Disse stedene avholdes konkurransen: NTNU, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, høyskolen i Stavanger, og Universitetet i Tromsø. Sponsor er Nextra, som betaler pengepremien.

Mer om konkurransen

Annonse