Annonse


– Lav båndbredde på UMTS

– Når de norske operatørene hevder at dette er feil, vil jeg få opplyse at de operatører som er medlem av WAP Forum har godkjent mitt utsagn og logikken bak det.

Det er CEO for WAP Forum, Scott Goldman, som sier dette i et intervju vi har hatt med han etter at han kom med de oppsiktsvekkende uttalelsene om UMTS på et møte i Hong Kong nylig. Her kommer han også med et grundig forsvar for WAP-protokollen:

– 384 kbit/s i byene og 144 kbit/s på landsbygda er ikke hva vi hører fra andre operatører. Det enkle faktum er at den båndbredde som er tilgjengelig (384 kbit/s) må deles blant et antall brukere av den samme cellen i basestasjonen. Det er dessuten fysiske begrensninger for mye båndbredde som kan gjøres tilgjengelig på samme tid, sier Goldman.

Forsvar for WAP

Ditt pessimistiske utsagn om UMTS-hastigheten synes å være et forsvar for en WAP-protokoll hvis styrke det nettopp er å behandle liten båndbredde og dessuten en protokoll som vil møte konkurranse fra flere andre teknologier når 3G kommer?

Annonse
– UMTS gir signifikant større båndbredde og er et fundamentalt steg etter GPRS, men det er bare relevant for en av WAPs sterke sider – protokollens evne til å få mest mulig ut av båndbredden. Det er en mengde andre gode grunner til at WAP er påkrevd, enten vi snakker om GPRS eller UMTS/3G, sier Goldman.

Han framhever spesielt tre forhold – operatørene trenger effektiv utnyttelse av ressursene, wap-protokollen har mye html ikke har og den er ikke statisk.

Begrenset ressurs

“1. Spektrum er en begrenset ressurs inntil noen endrer fysikkens lover. Spør operatørene i England og Tyskland som nettopp betalte henholdsvis 36 milliarder USD og 46 milliarder USD for sine lisenser om de ønsker et redskap som effektivt kan utnytte de frekvensene de har kjøpt. Dess mer operatørene har betalt, desto viktigere er det å kryste den siste dråpen ut av det spektrumet de har kjøpt. Ingenting gjør dette bedre enn WAP.”

WAP er mer

“2. Uansett tilgang på båndbredde, WAP ivaretar forhold som html aldri var ment å gjøre. WAP er designet for terminaler med begrenset RAM og Rom, små skjermer, enhånds-navigasjon, få taster, forsinkelser i nettet, hull i dekningen, push teknologi, lokasjonsbaserte tjenester og mer til. Mer båndbredde i framtiden vil ikke fjerne de unike karakteristikker til mobile terminaler.”

WAP utvikles

“3. WAP fortsetter å utvikle seg for å dra nytte av veksten i båndbredde. Neste generasjons protokoll (2.0) vil tillate utviklere å bruke multimedia, fargegrafikk, avanserte brukergrensesnitt, nedlasting av musikk og video mm. Hvis utviklingen av WAP-protokollen stanset med WAP 1.0, ville den ikke passet inn i 3G-verden, men den gjør ikke det. Den vil bli utviklet videre også etter at tredje generasjon mobilkommunikasjon er lansert.”

Bred backing

Denne artikkelen er basert på spørsmål sendt på e-post til Goldman. Svarene er mottatt på e-post, men forkortet noe. Vi kan opplyse at WAP Forum har 450 medlemmer. Deriblant de fleste ledende GSM-operatører med Vodafone, Orange, Cellnet, Deutsche Telekom og France Telecom i spissen. Også Telenor Mobil er ironisk nok medlem. Hvis Goldman har rett i at hans utsagn er godkjent av operatørene i WAP Forum, snakker iallfall Telenor Mobil med to tunger…

Spørsmålet er nå: Gir UMTS som Goldman sier 20-30 kbit/s til brukeren eller gir det 144-384 kbit/s slik Telenor Mobil og NetCom hevder? Uenigheten er formidabel. Vi inviterer til videre debatt om saken…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse