Annonse


ThinkPad med 850 MHz

Under en pressekonferanse i Oslo onsdag, viste IBM fram den splitter nye ultraportable ThinkPad X, samt oppgraderinger av den slanke bestselgeren ThinkPad T, den velutstyrte ThinkPad A og billigmaskinen ThinkPad-i.

Disse maskinene utgjør IBMs TAXi-tilbud.

Intels potensprosessorer

ThinkPad T ble lansert i mai. Det er etterfølgeren til ThinkPad 600 som IBM har solgt over 2 millioner av. ThinkPad A, tidligere ThinkPad 770, kom litt senere. Neste uke får disse maskinene enda kraftigere prosessorer.

Da lanserer Intel 800 og 850 MHz Pentium III, og 700 MHz Celeron mobilprosessorer. IBM, Dell, HP og Toshiba kappes om å være først med de nye potensprosessorene.

Annonse


Like kraftig som stasjonære

Gapet mellom bærbare og stasjonære PC-er har krympet det siste året. Mobilprosessorene er blitt nesten like kraftige som de stasjonære. Dessuten har de bærbare fått høyoppløsningsskjermer, heftigere grafikkort og større harddisker.

Når Intel lanserer raskere brikker, faller prisen på de gamle modellene. Du kan gjøre røverkjøp! En 600 MHz prosessor er tilstrekkelig for det meste.

Skarpe skjermer og store disker

ThinkPad T og A leveres nå med henholdsvis 14,1 og 15 tommers skjermer med 1400×1050 og 1600×1200 punkter. De største harddiskene rommer 32 GB, og med 5400 omdreininger i minuttet er de mye raskere enn forgjengerne.

Maskinene kan leveres med 6X DVD-stasjon. ThinkPad A har 2xAGP grafikksystem, og ATI Rage Mobility 128 grafikkort med 16 MB minne. Maskinene er «innpakket» i titanium-skall som er tre ganger stivere enn plast og dobbelt så stivt som magnesium.

Innebygd trådløst nettverk

Billigmaskinene (fra ca 14 000 kr med moms) i ThinkPad i-serien er blitt litt slankere og lettere enn tidligere, men har også gitt slipp på den innebygde diskettstasjonen. IBM leverer løse stasjoner med USB-tilkobling.

ThinkPad i er en populær maskin for privatpersoner, skoleelever og skoler. I oktober begynner IBM å selge ThinkPad i 1300 med integrert trådløst IEEE 802.11b- nettverk i USA. I begynnelsen av neste år kommer den også til Europa.

Skolene vil ha trådløst

– Vi oppdaget at skoleverket ønsket seg trådløse nett, fortalte Ray Salgado fra IBMs World Wide-team under pressekonferansen. I USA skal grunnskolene redusere elevtallet i klassene fra 30 til 22. Derved må klasserommene ombygges. Med trådløst nett slipper de å kable lokalene.

– Ved å bygge inn antenne og mini PCI-nettverkskort i maskinene, kan vi levere en prisgunstig løsning, sa Salgado.

Trådløskort for IEEE 802.11b

Til de andre ThinkPad-maskinene tilbyr IBM trådløse nettverk i form av PCMCIA-kort med tilhørende aksesspunkt. IBM har installert slike aksesspunkter på mange flyplasser og hoteller rundt om i verden. IBMs High Rate Wireless LAN støtter IEEE 802.11b-standarden. PCMCIA-kortet koster omlag 1900 kr med moms.

I oktober kommer Bluetooth

Markedet for trådløs kommunikasjon er økende, og Ray Salgado var spent på interessen for Bluetooth.

I oktober begynner IBM å levere de første Bluetooth PCMCIA-kortene til sine ThinkPad-er. Kortet gir øyeblikkelig kontakt med andre PC-er, mobiltelefoner, lomme-PC-er, skrivere og andre apparater som er utstyrt med teknologien.
IBMs Bluetooth-kort vil koste drøye 2000 kr med moms.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse