Annonse


R380: uvedkommende ingen adgang

Alle som har eid en PDA med EPOC-plattform vet hvor smidig dette operativsystemet virker. Og via Internett kan du laste ned 1000-vis av små og store mer eller mindre nyttige programmer til Epoc-maskinene. Programmene kjennetegnes ved at de tar liten plass, og installeres og fjernes uten at de legger igjen en masse filer som roter til i maskinen.

Men drømmen om å se applikasjoner som ruteplanleggere, databaser eller e-boklesere på R380 vil aldri bli virkelighet. Ericsson tør ikke slippe uvedkommende inn i R380.

Frykter kaos

-Alle skjønner at en PC blir treg når du kjører 17-hundre programmer på en gang, men skjer det noe med telefonen er det vi som får klagene, sier Erik Sandsmark i Ericsson til Wapland.no.

-Telefonene har begrenset minne (1,2 Mb disponibelt), og det vil fort bli problemer dersom hva som helst skulle kunne installeres på telefonen.

Annonse


Sammensmelting

At en mobiltelefon har et operativsystem som er stengt for uvedkommende er ikke nytt. Faktisk finnes det ikke en eneste mobiltelefon som tillater brukeren å manipulere med programvaren.

Nesten like uvanlig er det med en PDA der du ikke kan gjøre det. Når PDA’en og mobiltelefonen smelter sammen ønsker vi oss selvsagt ”the best of both worlds”.

Oppgraderbar

Men at telefonen er stengt for utenforstående betyr ikke at den ikke kan oppgraderes. Skulle en stor kunde ha ønske om en tilpasset applikasjon på et tilstrekkelig antall telefoner er det teknisk sett ikke noe i veien for at Ericsson skal kunne levere dette. I så fall vil programmet være testet og godkjent kommer ut på markedet.

Ustabilt GSM-nett

Det er heller ikke sikkert at Ericsson ville fått telefonen godkjent av GSM-konsortiet med en åpen plattform. Der nærer man nemlig frykt for at telefoner med hjemmelaget programvare skal kunne ødelegge stabiliteten i hele GSM-nettet.

Annonse