Annonse


Hvordan lage avanserte wapsider

Etter at du har hatt det gøy med å lage søte små wapsider med programmer som buzzed.co.uk, er det på tide å rulle opp ermene og gi seg i kast med Wireless Markup Language: WML.

Hvis du ikke har noen erfaring med HTML (Hypertext Markup Language), behøver du ikke engang tenke på å involvere deg med WML. WML er mer eller mindre wapversjonen av HTML, og er mye mer utilgivelig enn sin Internett-slektning. Og mye mer komplisert.

Nettstedene

Et av de beste stedene å starte er the Wireless FAQ. Her får du forklart forskjellen mellom HTML og WML på en enkel måte som besvarer de vanligste spørsmålene.

FAQ-en er ymtet mot profesjonelle utviklere, men er skrevet slik at den kan være nyttig også for nybegynnere.

Annonse


www.wap.com har også noen nyttige ressurser. Deres wap FAQ er mindre attraktiv en den overnevnte, men den generelle introduksjonen til wap/WML er meget god.

Nyhetsgrupper

Hvis du først skal begynne med programmering for wap, så vil du trenge litt hjelp fra ekspertene. Hvis du ikke allerede har en hjelpsom wapguru for hånden, så er newsgroups ofte en god kilde for vennlig assistanse.

Et slikt samfunn finnes her, og ellers kan du ta en titt på diskusjonsforumene på anywhereyougo.com

Nivået på diskusjonen på slike steder er som regel ganske avansert, men så lenge du ikke stiller dumme spørsmål som du kunne lest deg frem til i FAQ-en er vil du få hjelpsomme svar.

Bruk emulator

Hvis du bruker en waptelefon for å sjekke hvordan sidene dine ser ut, blir det fort dyrt. I stedet kan du bruke en online emulator, som du f.eks finner på www.gelon.net eller www.cellmania.com

Allnetdevices.com og Wap.com har oversikter over nedlastbare wapemulatorer, men istedet anbefaler vi i første omgang en kombinert utvikler/emulator-applikasjon:

Bra for nybegynnere

Det går mye hardt arbeid med på å utvikle en wapside, og å sette sammen alle de kompliserte tag-ene du trenger for en WML side. WAPtor fra www.wapdrive.comer et ganske godt system for nybegynnere. I tillegg er det gratis.

Du trenger også et program for å konvertere bilter til WBMP-format, som brukes i WML. her finner du gratis plug-ins for Adobe Photoshop og Paintshop Pro, og hvis du eier et av disse programmen anbefales det sterkt å laste ned disse.

Ellers tar Allnetdevices FAQ for seg temaet med å lage WBMP-illustrasjoner.

Andre ressurser finner du på www.wuzap.org. Det er lekkert presentert, men ikke spesiell nybegynnervennlig, dessverre.

Bisarr

Du bør også spandere på deg et besøk på wapskolen du finner på www.waplinks.com. Det er en bisarr nettside, hvor verten er en liten Manga-figur som heter Nokiko. Verdt besøk hvis du trenger noen til å hold deg i hånda gjennom de første vaklende stegende på wap.

Alt i alt, så er dette en spennende tid å drive med wap i. I Internetts spede begynnelse kunne du legge ut en skoleoppgave på hjemmesiden din, og plutselig så var du en verdensautoritet på emnet, sitert og beundret fra Tennessee til Tokyo.

Wap er på det samme nivået. Du kan bli den første personen i verden til å lage en nyhetstjeneste med Korfball-resultater (?), eller lansere verdens første mobile guide til ekornets parringslek. Verden venter i spenning. Ha det gøy!

Annonse