Annonse


Beskytt ISDN og PC mot lynet

Tusenvis av nordmenn opplever å få ødelagt ISDN- og PC-utstyr ved lynnedslag.

– Neida, vanlig overspenningsvern i sikringsskapet, holder ikke når du skal beskytte følsomt digitalt utstyr mot lynnedslag. Det er såkalt grovvern som stanser de kraftige overspenningene fra e-verkets nett, men slipper gjennom svakere overspenninger.

– Grovvernet dekker heller ikke Telenors nett, sier soussjef Odd Rød i forsikringsselskapet Gjensidige NOR.

Finvern for digitale dingser

For å beskytte hjemme-PC, telefaks, modem, ISDN-boks, -telefon og -adapter, må du installere et finvern for både el og tele.

Annonse


Den beste formen for finvern er et kombivern som ser ut som en skjøtekontakt. Det har kontakter for strøm og tele inn, og strøm og tele ut. Kombivernet plasseres der ledningene kommer inn i huset.

20 000 lynvern i året

I Norge er det to produsenter av slike lynvern: Norsk Datatilbehør AS (www.nd.no) og Transinor.
– Vi distribuerer produktene gjennom Telenor Nett, Bravida, Falken, Storebrand, Gjensidige NOR, Telehuset og andre data- og teleforhandlere, forteller daglig leder Dag Løvås hos Norsk Datatilbehør. I år regner han med å selge 20 000 lynvern.

Kombivern er alt-i-ett

Norsk Datatilbehør leverer forskjellige slags lynvern. Alt-i-ett-løsningen Kombivern data-IT beskytter både data og tele (analog og ISDN), og koster 1470 kr med moms. Hvis ISDN-boksen er plassert i nærheten av PC-en, kan du greie deg med ett kombivern.

I Gjensidige NORs butikk, får du kjøpt det for bare 1300 kroner. Dessuten får du rabatt på forsikringen.

Norge og Albania

– Det finnes mye rart overspenningsvern på markedet som ikke gjør jobben, sier Odd Rød hos Gjensidige NOR.

Det norske el-nettet er sært: – Det er bare Albania som distribuerer strøm på samme måte som oss. Derfor må vi også bruke spesialkonstruert overspenningsvern. Det fins bare to typer som er laget for det norske strømnettet, og som forsikringsselskapene har godkjent.
Andre overspenningsvern fungerer dårlig i Norge, sier Odd Rød.

Fiber beskytter

Lynvern fra Norsk Datatilbehør er billig forsikring for den som vil være føre var. Bergensavisen BA forteller at det kanadiske firmaet Positron leverer en løsning som bytter ut 20 centimeter av telefonlinjens kobberledning med fiberoptikk. Fiberen isolerer mot spenninger på 90 000 volt. Positron-løsningen forhandles av firmaet PO Kommunikasjon i Norge. Prisen er 16 000 kr.

Gratis overspenning fra Telenor

Hvis Telenor/Bravida hadde brukt fiber i nettet, hadde vi selv sluppet sommerens ubehagelige overraskelse. Som vi fortalte i en tidligere artikkel, ble både ISDN-boksen, -adapteret og -telefonen ødelagt ved lynnedslag i nabolaget.

En av ITavisens lesere kommenterer det slik:
– Når både ISDN-boksen, ISDN-adapteret og ISDN-telefonen blir ødelagt ved lynnedslag, og ikke noen andre apparater i huset, så kan jeg garantere at du fikk overspenningen helt gratis fra Telenor.