Annonse


Trådløs surf fra Aker Brygge

Det er WiCom og Formus som lanserer den offentlige IP-sonen.

Telecom Revy har skrevet om visjoner og planer for slike soner i flere år, og nå er teknologien moden og produktene begynner å få fornuftige priser. Og ikke minst:
Nokia har laget systemer som gjør det enkelt å ta betalt for offentlige bredbåndtjenester.

– Vi har snakket om offentlige IP-soner lenge. Når vi nå setter opp en trådløs sone på Herbern restaurant på Aker Brygge, er det for å vise i praksis hva det dreier seg om, sier Lars Sandtorv og Kenneth Holter i WiCom.

Trådløst overalt

De tegner opp et bilde der en person som har trådløst nett på jobben, basert på standarden IEEE 802.11 b, kan ta med seg den bærbare datamaskina hjem til sitt trådløse hjemmenett eller til en offentlig IP-sone.

Annonse
Forskjellen mellom hjemmenettet og den offentlige IP-sonen er rett og slett at i den offentlige må man gjennom en autentisering, man må logge seg på. Dette legger også grunnlaget for at det blir enkelt å ta betalt for tjenesten, selv om testen på Aker Brygge vil være gratis – i hvert fall i første omgang.

Radiolinje

Den ferske trådløse bredbåndleverandøren Formus har i dette prosjektet stilt opp med en høykvalitets radiolinje som yter en kapasitet på 100 megabit/s fra tilkoblingen til Internett i Forskningsparken og til Aker Brygge.

Nede på Herbern restaurant har WiCom satt opp et trådløst ethernett basert på IEEE 802.11 b, som gir hver bruker en effektiv tilkobling til Internett med fra 5-11 megabit/s.

Hele Oslo?

– Vi ser selvsagt for oss at slike IP-soner vil bli satt opp på flyplasser, hoteller og restauranter i første omgang.

På den annen side er det faktisk både rimelig og uproblematisk å dekke hele Oslo med offentlige IP-soner – mye billigere utbygging enn eksempelvis UMTS. Og den kan gjøres NÅ, med en båndbredde på opp til 11 megabit/s i motsetning til det teoretiske maksimum på 2 megabit/s som UMTS tilbyr, sier adm. direktør Lars Sandtorv i WiCom.

I og med at kommunikasjonen foregår over Internett-protokollen er det fullt mulig å sette seg ned på Herbern, logge seg på Internett og via en VPN-klient (virtuelt privat nett) få en kryptert tilgang til nettverket på jobben. Er kapasiteten til Internett bra nok på jobben, blir hastigheten som å sitte på lokalnettet på kontoret.

Lav pris

– Jeg regner med at vi om to år vil se en hel rekke slike offentlige trådløse IP-soner. Men noen må være først, og vi er først i Oslo med dette tilbudet, for å vise hvordan det virker. Når ISPer og andre ser i hvilken grad man får et «eierforhold» til kundene, regner jeg med at interessen for å bygge ut IP-soner i byene vil øke.

– Det fine er at kunden vil oppleve at dette bare virker, uten at man trenger å ha med modem, mobiltelefon og en rekke instruksjoner for å sette opp utstyret, sier Lars Sandtorv.

Han mener IP-soner, som koster 60-70.000 kroner å sette opp, vil være gull verdt for internettleverandører og ASPer som tilbyr programvare over nettet.

Billigere enn UMTS

Prisen er svært lav. Ser man på reklameverdien ved å dirigere folk inn på ei eller flere bestemte sider hver gang man logger seg på, skulle det være en smal sak å få inn penger til å betale både internettforbindelsen og investeringene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse