Annonse


Printer-bilder gulner

– Med EPSONs nye utvalg av Stylus Photo-skrivere (Stylus Photo 870 og 1270) kan du skrive ut bilder i forvissning om at de ikke falmer i løpet av en periode på mer enn 10 år, het det i reklamen. Epson garanterte 10 års lysekthet. Nå viser det seg at fotoutskriftene kan bli oransje.

Stadig bedre fotopapir

Farger falmer, enten det er husmaling, biler, klær eller fotografier. Bilder som ikke falmer, er fotobransjens viktigste argument for tradisjonelle fargekopier i kampen mot fotoskrivere og digitalkameraer.

Skriverprodusentene svarer ved å utvikle stadig bedre blekktyper med tilhørende papir for sine skrivere.

Risikabel simulering

Epsons fotoskrivere leverer praktfulle fargeutskrifter, og Epson testet utskriftene grundig før de startet sine reklamekampanjer. Skriverleverandøren påsto at utskriftene fra Stylus Photo 1270 var like holdbare som vanlige papirkopier fra fotobutikken.

Annonse


Å simulere 10 eller 100 års dagslys i et test-laboratorium har imidlertid sine risikomomenter.

«10 år» i laboratorium

Test-laboratoriene la utskriftene under glass og bombarderte dem med lys. Under glasset ble utskriftene beskyttet fra luften. Nå viser det seg at luften er skyld i at bildene skifter farge.Etter at brukerne begynte å klage over oransje bilder, har Epson nå kommet til at ozon er skurken.

Spiser blått blekk

Ozon bryter ned det blå blekket, men ikke det røde og gule. Resultatet er et oransje skjær i utskriftene.

Ozon-nivået varierer mye. Bildene er mest utsatt på steder med mye ozon nær bakken. På slike steder har Epson Stylus Photo 870- og 1270-brukere opplevd at fotoutskriftene ble oransje allerede etter en dag eller to.

Bak glass og ramme

Epson har fjernet 10 års-garantien fra sin markedsføring, men har ikke tilbudt noen erstatning til Stylus Photo-brukerne.

Nå anbefaler Epson å oppbevare bildene i glass og ramme, eller i fotoalbum med syrefrie ark. Det er spesielt Epson Premium Glossy Photo-papir og andre blanke papirtyper som gulner. Matt fotopapir suger blekket dypere inn i overflaten.

Fotopapir med solfaktor

I oktober skal Epson lansere et Premium Glossy Photo-papir som delvis blokkerer ozon-effekten, et slags fotopapir med solfaktor. Skriverprodusenten er også i ferd med å endre skriverdriveren som blander blekket for de forskjellige papirtypene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse