Annonse


-3G vil aldri se dagens lys

Pofessor Nicholas Negroponte er direktør ved MITs medialab. Han er utdannet i Sveits, og tilbringer halve året i Europa.

-Jeg betrakter meg mer som en Europeer enn som en amerikaner og har sterke følelser for dette, sa Negroponte før han i følge Zdnet ga mobilindustrien det glatte lag.

For dårlig og for dyrt

Det Negroponte først og fremst reagerer på er auksjonen over UMTS-lisenser (3G). I følge Negroponte var dette helt sinnsykt. Ikke bare er 3G en for dårlig teknologi. Den er i tillegg så dyr at folk flest uansett aldri vil få råd til å bruke den.

-Auksjonene over 3G-lisensene var en så stor feil at jeg tviler på at operatørene noen sinne vil være i stand til å komme seg.

Annonse


Negroponte la heller ikke skjul på hva han mente om den politiske grådigheten. –Regjeringen Tony Blair skryter og sier ”se hvilke fantastiske ting vi gjør”. Men det er ikke fantastisk. Det er faktisk helt grusomt, hevdet Negroponte.

GPRS slår 3G

Negroponte avviste også at UMTS-auksjonene i England og Tyskland var åpne, og hevdet det ville være helt utenkelig at ikke BT eller Deutche Telecom skulle få lisens.

-Det Negroponte og flere andre talere påpekte var at auksjonene ga operatørene en startutgift på 1.000$ per abonnent.

-Uten infrastruktur, telefoner, tjenester, forundersøkelser eller noen form for beviser for at folk virkelig vil trenge 3G, er fremtiden slett ikke så sikker som mange tror, sa Negroponte.

Negropontes teori er GPRS vil ta luven av 3G.

–3G er ikke godt nok, setti lys av GPRS. Når GPRS gir publikum 64 bps vil de si at GPRS er storartet, og spørre seg om hva som er så mye bedre med UMTS. 3G er ikke bra nok, og jeg tror ikke det vil se dagens lys, sa han.

Tidligere spådommer

Det er ikke første gang Negroponte spår om fremtiden. Tidligere har han hevdet at det om få år vil være flere Barbiedukker enn amerikanere tilkoblet Internet. Han har spådd at gjennomsnittshusholdningen vil ha mer enn 5.000 enheter som kommuniserer direkte eller indirekte med Internet.

Han har også spådd at fungerende mobiltelefoner, skjermer og mekaniske motorer vil kunne trykkes på papir. En annen interessant teori er at vi om ikke lenge vil slutte å ta piller dersom vi blir syke. I stedet svelger vi en liten datamaskin som analyserer og fikser feilene, skriver Zdnet.

Annonse