Prosessor AMD-K6-2

Annonse


Brikkemangel stopper prisfall

Prosessor AMD-K6-2Databrikkefabrikkene har gjennom året investert kraftig i nye anlegg og oppgradering av fabrikkene, for å øke produksjonen. Over 60 milliarder dollar har industrien brukt for å mette etterspørselen.

Men det hjelper lite. Satsningen har skapt en dominoeffekt i verdikjeden, og nå er det produsentene av utstyr til fabrikkene som ikke greier å levere.

Det er spesielt manko på såkalte “steppers”, som brukes til å prege kretsene på databrikkene. Bestillingstiden på utstyret er opptil 15 måneder, og det tar nesten like lang tid å tilpasse maskinene slik at de produserer effektivt, skriver Financial Times.

Steppers og tilknyttet utstyr utgjør en tredjedel av kostnadene for produksjon av databrikker. Hver maskin koster omtrent 75 millioner kroner, og en typisk brikkeprodusent trenger 30 maskiner.

Annonse
– Tilbudet er stramt, og etterspørselen er stor, sier nederlandske ASML som er det nest største stepper-produsenten i verden. ASML nekter å kommentere leveringstidene, men hevder det er mulig å møte etterspørselen ved å øke produksjonen.

– Utsetter priskollaps

Enkelte analytikere har uttrykt bekymring for priskollaps som følge av de ekspansive utbyggingsplanene hos brikkeprodusentene.

Dagens utstyrmangel hjelper databrikkeindustrien til å hindre overkapasitet og kraftig prisreduksjon, hevder analytikere.

– Du kan kalle det en forkledd velsignelse, sier finansdirektøren i den amerikanske brikkeprodusenten Atmel. Mangel på steppers utsetter prisfallet i hvert fall 15 måneder.

(Origo)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse