Annonse


SPILLTEST: Deus Ex

Utviklerne i ION Storm har lagt gullegget denne gang. Med Deus Ex viser de at det er mulig å lage gode, gjennomtenkte spill med velutviklet handlingsforløp og stor spillerfrihet, som samtidig er spennende og dypt involverende.

På overflaten kan kanskje Deus Ex se ut som et vanlig førstepersons “skytespill”, men dette ville være en seriøs feilkategorisering. For her er sniking i skyggende og problemløsning like viktig som å være en dyktig snikskytter eller sprengstoffekspert – kanskje ikke så rart i og med at designerne tidligere har jobbet med spill som Thief og System Shock.

Komplott

Du starter spillet som en eksperimentell antiterrorist-agent for FNs underorganisasjon UNATCO. UNATCO viser seg etter hvert å være noe annet enn det de gir seg ut for, og i løpet av spillets gang blir du trukket inn i et virvar av verdensomspennende sammensvergelser.

Bionisk kropp

Kroppen din har blitt forbedret på en mengde områder ved hjelp av blant annet nanoteknologi , og du er derfor et slags “supermenneske”.I begynnelsen er du utrent og fersk, men etter hvert som du sanker erfaring kan du installere ny nanoteknologi og utvikle dine ferdigheter. Deus Ex er etter ITavisens anmelders ærbødige oppfatning årets hittil beste spill.

Annonse


Det fine er at du selv må velge hva du velger å bli flink i, og hvordan du vil løse spillets utfordringer vil være avhengig av hva du er flink til: det er opp til deg om du vil være en dyktig hacker og svømmer, eller for eksempel fokusere på tunge våpen og dirking av låser.

Mye av styrken til Deus Ex ligger i at du ofte har følelsen av å stå veldig fritt i dine handlinger. De fleste utfordringene har en rekke mulige løsninger, og det finnes som regel alltid både voldelige og ikke-voldelig løsninger på problemene. De andre spillfigurenes holdninger til deg vil være avhengig av hvordan du oppfører deg, og spillets gang vil utvikle seg etter hvilken spillestil du har.

Verdensomspennende

Deus Ex er et enormt spill, i alle ordets betydninger, og det spennende og interessante plottet snirkler seg stadig i nye retninger etter hvert som du beveger deg gjennom diverse lokasjoner i New York, Tokyo og Paris.

De fleste brettene og oppdragene er godt designet, og er som regel utfordrende og spennende. Grafikken er god, men ikke noe å hoppe i taket for hvis man sammenligner med andre nye 3D-spill som for eksempel Vampire: The Masquerade. Når man scroller rundt beveger alt seg i tillegg med en slags konstant “småhakking”, noe som kan være litt frustrerende.

Lyden er det lite å utsette på, og her er det verdt å nevne at det ofte kan være svært nyttig å lytte nøye på lydeffektene mens man spiller: når du sniker rundt i skyggene kan fottrinn og kroppslyder ofte avsløre hvor nærme og i hvilken retning en fiende befinner seg.

Deus Ex er etter ITavisens anmelders ærbødige oppfatning årets hittil beste spill, og anbefales på det varmeste til alle med et snev av hemmelig fremtidsagent i seg.

Forøvrig er siste nytt at Deus Ex 2 allerede er på planleggingsstadiet…la oss håpe oppfølgeren blir like spennende og nyskapende som originalen (allerede en klassiker i undertegnedes øyne)!

Se ellers www.deusex.com