mobilsperre.gif

Annonse


Tyver knekker mobilkoden

mobilsperre.gifI utgangspunktet skal stjålne telefoner være ubrukelige. Det var i alle fall det mobilselskapene og politiet lovte, da de startet med registrering, svartelisting og sperring av stjålne mobiltelefoner. Men på Internett ligger det ute en rekke beskrivelser for hvordan den kan åpnes.

Spesialmedarbeider Roger Finstad ved Majorstua politistasjon, sier til Dagbladet at de ikke kjenner noen tilfeller med kodeknekking fra Norge ennå, men fra England har han fått rapporter om at dette har skjedd. Daglig sperres 140 mobiltelefoner i Norge på grunn av tyveri.

For et par år siden var det kraftig økning i antall innbrudd i bil, og mobiltelefonen var den mest ettertraktede gjenstanden.

-Vi oppnådde en halvering av mobiltyverier i Oslo vest da vi innførte systematisk sperring. Jeg tror fortsatt dette vill fungere bra, for de kriminelle vil ikke gidde å knekke kodene på en billigtelefon. De attraktive flaggskipmodellene kan det derimot tenkes at noen vil forsøke å knekke med tanke på videresalg, sier Finstad.

Hver telefon har et IMEI-nummer, i tillegg til koden som ligger i SIM-kortet. Ved å koble til telefonen til en datamaskin med en kabel kan den tildeles ny kode og identitet, og programvaren som ordner det finnes på nett.