Annonse


Fiks din egen GPS-navigering

Snart kommer mobiltelefoner med innbygget GPS og kart. Du kan også laste ned kartgrafikk på waptelefonen. Men skal du være i stand til å navigere en bil kan du bare glemme disse kartene!

Skal du ha satellittnavigering som fungerer i praksis må du ha en bedre skjerm. I tillegg trenger du gode kart, og programvare som fungerer. Wapland.no har sett på en løsning du kan fikse selv.

Utstyret:

Kartet må jo vises på noe. Selv PDA’er kan bli i minste laget, så jeg satset på en liten bærbar PC med en skjerm på 6”.

Så var det programvaren. Det finnes flere kartprogrammer du kan bruke, både for PDA og PC. Noen av dem, som Opplev Norge og Route Planner 2001 har greie innbygde kart. Særlig detaljerte er de imidlertid ikke, og dessuten koster de penger. Jeg valgte derfor å laste ned shareware-versjonen av Ozi-Explorer.

Annonse


Egne kart

OziExplorerDet morsomme med Ozi-Explorer (bildet) er at du lager dine egne kart. Det høres kanskje innviklet ut, men er faktisk svært enkelt.

Først skanner du inn kartet du vil bruke. Så henter du opp kartbildet i Ozi-Explorer og merker du av to punkter du kjenner koordinatene til (de står som regel på kartet). Dermed er kartet kalibrert. Kjenner du ikke koordinatene må du først finne disse ved hjelp av GPS.

Hobbylodding

Så trenger du en GPS-mottaker og en kabel som kan forsyne PC-en med informasjon fra mottakeren. Jeg valgte en Garmin GPS 12 xl. Kabelen skulle butikkeieren ha mange hundre kroner for, så den loddet jeg selv.

På Internett ( http://pfranc.com/projects/g45contr/g45_idx.htm ) fant jeg en kar som solgte den noe spesielle pluggen for 50 kroner, og to dager etter at den var bestilt lå den i postkassen. Instruksjon om hvordan kabelen skulle loddes lå også på Internett.

NMEA

Det var med en viss spenning jeg koblet alle delene sammen for å få det til å virke. Det gjorde det selvfølgelig ikke. Etter mye frustrasjon og fikling kom løsningen for dagen.

Satellittmottakeren var satt opp til å gi fra seg signaler som PC-en ikke skjønte. Løsningen var NMEA/NMEA – NMEA 0183 2.0 – 4800 baud. At jeg ikke skjønte det med det samme!

Praktisk bruk

Jeg forsøkte meg først i tettbygd strøk, og kunne konstatere at kartlesing under bilkjøring ikke bare er enkelt. Men jeg behøvde i alle fall ikke lure på hvor på kartet jeg befant meg. Det kom tydelig frem i form av en blå pil, som i tillegg til å vise hvor jeg var også viste retningen jeg kjørte i.

Nøyaktigheten var god, og jeg hadde ingen problemer med å kjøre direkte til en adresse jeg visste lå kronglete til. Hele tiden mens jeg kjørte tegnet kartprogrammet en rød strek etter bilen. Når jeg skulle hjem var det bare å følge den røde streken.

Billig?

Å kjøpe ferdig kartnavigering til bil er ingen billig affære. Det sparer deg kanskje for en del plunder, men hva så? Er ikke fiklingen halve moroa?

Helt gratis var nok ikke min løsning heller, men ettersom jeg allerede hadde en PC og en GPS-mottaker slapp jeg unna med et par hundrelapper. Og det er vel ikke så ille?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse