Musikk på nettet (MP3)

Annonse


Alle snylter på Gnutella

Musikk på nettet (MP3)To forskere på Xerex Palo Alto Research Center har undersøkt oppførselen til anonyme nedlastere av musikk hos Gnutella. Studiet viste at de aller fleste er snyltere på tjenestene, skriver New York Times.

I løpet av en 24 timers periode, undersøkte Eytan Adar og Bernardi A. Huberman, bruken av Gnutella. I følge de to forskerne var de aller fleste av Gnutellas brukere gratispassasjerer, og kun et fåtall gjør sine filer tilgjengelige.

Finner det ikke naturlig å bidra

– Siden filene på Gnutella behandles som en offentlig vare og brukerne ikke blir avkrevd betaling i forhold til bruken, virker det rasjonelt for folk å laste ned filer uten å bidra ved å gjøre sine egne filer tilgjengelige, skriver de to forskerne i sin rapport.

Resultatene indikerer også at Gnutella sannsynligvis ikke er immune for de juridiske utfordringene som Napster nå står ovenfor. I motsetning til Napster, har ikke Gnutella en eneste database under sentralisert kontroll. Men forskerne fant at kjernen av de som tilbyr musikkfiler, er en meget konsentrert gruppe.

Annonse
En prosent var villige til å gi

– Cirka 25 prosent av Gnutellas brukere betjener 98 prosent av filene, uttaler Adar. De fant også ut at en prosent (314 maskiner), av brukerne i tiden undersøkelsen varte, sto for 40 prosent av alle filene som ble gjort tilgjengelige.

De som gjør filene tilgjengelige, kan identifiseres ved sine IP-adresser. Potensielt vil dette innebære at de største tilbyderne av musikkfiler på Gnutella, kan bli målet for juridiske handlinger, og at dette kan lamme nettverket.

RIAA gransker undersøkelsen

Xerox-undersøkelsen baserte seg på aktiviteten til 31.395 brukere, som delte 3.019.405 filer i løpet av ett døgn.

Foreløpig er Napster fremdeles opp og går, etter at en appelldomstol nylig satte den føderale dommen til side, men dette er sannsynligvis midlertidig.

Record Industry Association of America, som står bak søksmålet mot Napster, analyserer nå undersøkelsen fra Xerox.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse