Intel Pentium 4

Annonse


Pentium 4 støtter Napster-teknikk

Intel Pentium 4Intel holder denne uken et utviklerforum i San José, og Cnet.com har begynt å få nyss om noen av hovedtemaene for forumet.

Pentium 4, den kommende prosessoren for skrivebordsmaskiner, inneholder en ny arkitektur som kalles NetBurst. Arkitekturen skal gjøre at kryptering, videokomprimering og peer-to-peer, får ekstra prestasjonsytelse.

– Peer-to-peer har lenge vært et tema, og anerkjennes nå som fremtidens data-paradigme, uttaler, Albert Yu, viseadm. direktør i Intel Architecture Group.

Økende bruk av peer-to-peer

Peer-to-peer brukes blant annet av Napster, Gnutella og den norske søketjenesten Sharetraxx, og går ut på at mange brukere deler på harddisken over nettet, og på denne måten skaper ekstra stort volum.

Annonse


Intel tror at teknikken i vil bli stadig mer populær. At det er støtte for peer-to-peer i prosessoren, anses derfor som spesielt viktig.

Prosessor i prosessor

I Pentium 4 finnes også en såkalt Rapid Execution Engine. Det er en liten prosessor i selve prosessoren som er dobbelt så hurtig som resten av Pentium 4. Den håndterer funksjoner som ofte repeteres. Rapid Execution Engine er ikke et sekundærminne, men kjøres i selve prosessoren.

Advanced Dynamic Execution er en annen funksjon som skal finne mønster og kunne avgjøre hvilke prosessorer som behøver ekstra bra ytelse. Pentium 4 skal også ha 144 nye instruksjoner for multimedia.

42 mill. transistorer

Klokkefrekvensen begynner på 1,4 GHz og i følge Intel skal prosessoren dukke opp på markedet i slutten av året.

Pentium 4 har 42 millioner transistorer, og håndterer seks instruksjoner per klokkesyklus. Til sammenligning har Pentium III 28 millioner transistorer og håndterer tre instruksjoner per klokkesyklus.