Crusoe

Annonse


Crusoe klar for krusing

CrusoeForventingene til Transmeta er store, ikke minst etter at de ansatte Linux-skaper Linus Torvalds. Nå skal selskapet begynne å levere sine prosessorer som skal ta opp konkurransen med Intel og AMD.

Transmetas Crusoe 5600 er på vei til maskinprodusentene og skal levere med klokkefrekvenser på mellom 500 og 800 MHz.

Mindre strøm

Prosessorene er ment for bærbare maskiner som har høye krav om lavt strømforbruk, og blant annet Thinkpad-maskinene til IBM skal komme med Crusoe 5600. Oppfølgeren TM 5600 er ment å nå hastigheter på 1GHz første halvdel neste år.

I følge Transmeta forbruker deres prosessor langt mindre strøm enn konkurrentene fra Intel og AMD.

Annonse
Analytikere sår tvil

En rekke analytikere tviler imidlertid på den reelle kapasiteten til Crusoe-prosessorene. En analytiker Cnet.com har vært i kontakt med, sier han tviler på at prosessoren kan prestere like mye som det Transmeta hevder. Transmeta har vist frem at prosessoren er meget bra på å kjøre DVD-filmer, men en rekke standardprogrammer som Office, har ennå ikke blitt testet.

Det finnes ingen testresultater, som viser hvor godt Crusoe er tilpasset Windows. Men Windows-program kan ikke leses direkte inn i prosessoren, men må kodes, noe som Transmeta sier drar ned prestasjonsnivået.

Mulig bytteavtale med AMD

Samtidig svirrer ryktene om at kommende samarbeid mellom AMD og Transmeta. Man antar at de to selskapene vil inngå en såkalt bytteavtale, der de kan dra nytte av hverandres teknologi.

Transmeta skal være spesielt interessert i AMDs Lightning Data overføringskteknologi (LDT), i følge kildene til ZDnet.com. LDT er en høyhastighets prosessor som skal være AMDs nye bus-teknologi.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse