Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Raser mot dot.com(munister)

«Dotcommunists», roper rasende San Fransisco-borgere mot nyetablerte nettbedrifter. Invasjonen presser husleien opp og de fattige bort.

Problemet er at teknologibedriftene flytter inn i lavtprisede boligområder, og tar plassen til familier, kunstnere og ideelle organisasjoner, skriver Wall Street Journal.

Kritikerne hevder dotcom-invasjonen undergraver byens økonomiske og kulturelle mangfold. Derfor har 30.000 innbyggere undertegnet en anmodning til myndighetene om å begrense teknologiveksten i byen.

Nettbedriftene på sin side hevder de hjelper den lokale økonomien, og irriterer seg over kallenavn som «dotcommies, dotcommunists og e-holes».

Danser mot databedrifter

Konflikten mellom innbyggerne og bedriftene er spesielt tilspisset i de spansktalende arbeiderstrøkene i bydelen Mission. Natt til tirsdag løp hundrevis av dansere og artister til gatene for å protestere mot at et dansestudio er tvunget til å stenge. Årsaken er at huseieren vil tilby eiendommen til nettbedriftene.

Byggestans

Kjernen til kampen er det velgervelsignede politiske vedtaket «Proposition M». Vedtaket begrenser utbyggingen av San Fransiscos sentrum til 88.260 kvadratmeter i året.

I perioder med kraftig etterspørsel av eiendommer, slik som i år, endrer huseierne boliger til kontorlokaler i stedet for å bygge nye. I Mission-bydelen har dette ført til at husleien i snitt har doblet seg siden Internett ble kommersielt interessant i 1995.

Frykter opptøyer

Spenningen er så intens i bydelen, at eieren som kastet ut det omtalte dansestudioet, trengte 40 politifolk for å beskytte bygningen tirsdag. – Det siste vi trenger nå er sivil ulydighet og opptøyer, sier den upopulære huseieren.

(Origo)