Arnt Sommerlund

Annonse


Hollywood vant DVD-saken

Arnt SommerlundFilmindustrien vant i saken mot Eric C. Corley og hans nettside, 2600 Enterprises. Selv om dommen kun gjaldt dette spesifikke nettstedet, er ekspertene enige om at dommen setter retningslinjer for hva som vil være tillatt i den digitale verden.

Corley har på sin side distribuert programvaren DeCSS, som gjør det mulig å avspille DVD-plater på Linux, samt at den muliggjør kopiering.

– Truer brukernes rettigheter

Kampen om distribusjon av programmer som knekker koder på DVD-filmer, har blitt fulgt nøye av både filmindustrien og ulike Internett-grupper.

Mange mener nå at dommen er et slag mot ytringsfriheten og ZDnet skriver i en kommentar at brukernes rettigheter og frihet nå er truet.

Annonse


– På Internett vil det ikke være genuin ytringsfrihet, dersom ikke kildekode er en beskyttet form for tale, skriver, Peter Coffee, teknologiredaktør i eWeek.

– Kildekode er det universelle språket for vitenskapen og kreativitet, og kildekoden må derfor ha full beskyttelse mot lover som vil hindre denne friheten, mener Coffee.

Restriktive kopirettslover

Filmindustrien har lagt ned et stort arbeid i rettsaken for å beskytte sine kopirettigheter. De ønsker en eksklusiv rett til å selge sine filmer til publikum. Motstanderne har ment at lovene om kopirettigheter er for restriktive, og mener at dommen også blokkerer for legitim bruk av digitale filmer, og at dette er en del av ytringsfriheten i den amerikanske grunnlov.

I 1998 vedtok den amerikanske kongressen The Digital Millenium Copyright Act, som satte retningslinjer for kopiering på nett, og det var denne dommen som dommer Lewis A. Kaplan, brukte som grunnlag for sin dom. Denne loven forbyr distribusjon av programvare, som er laget for å omgå kopirettigheter.

Corleys advokat uttalte etter dommen, at dommerens analyse av saken var ukorrekt, og at de vil anke saken hele veien til Høyesterett.

Stor betydning for ettertiden

Kaplans dom er ikke bindende for andre føderale domstoler, men man regner likevel med at den vil at stor betydning for ettertiden. Dette er første gangen The Digital Millenium Copyright Act, har blitt testet i en rettssak, skriver New York Times.

Tilhengerne av åpen kildekode ryster på hodet og mener at saken dreier seg om retten til å tale og ytre seg. Den såkalte DVD-koden er bygget opp av et programmeringsspråk, og nå forbyr man altså varianter av språket der det kan bidra til å begå handlinger som, i dette tilfellet, Hollywood misliker og taper penger på.

Annonse