Hopp til navigasjon Hopp til innhold

UMTS-auksjon ga 408 mrd.

Siste runde i den tyske UMTS-auksjonen er over. Vinnerne betaler 408 milliarder kroner for retten til de seks telenettene. Dette var fem ganger mer enn regjeringens prognoser.

98.8 milliarder D-Mark ble sluttprisen før auksjonen stoppet.
Vinnerne av de seks UMTS-lisensene ble Mannesmann-Mobilfunk, E-Plus Hutchison, VIAG-Interkom, MobilCom, G3 og T-Mobil.

Det som overrasket markedet mest var at Gruppe G3 – alliansen mellom spanske Telefonica og finske Sonera – gikk av med en av lisensene. Telefonica og Sonera fikk to frekvensblokker til en verdi av 16,45 milliarder tyske mark.

Mobilcom vant også to frekvensblokker for 16,37 milliarder og E-plus Hutchison tildeles to frekvensblokker for 16,42 milliarder.

Deutche Telekoms T-Mobil fikk to frekvensblokker for 16,58 milliarder mark.

Viag Intercom, som Telenor har eierandeler i, betalte 8,2 og 8,31 milliarder mark, for sine to frekvensblokker.

Auksjonen innbrakte hele 408 milliarder kroner. Det var langt mer enn det analytikerne spådde på forhånd. Etter at den nederlandske auksjonen endte langt lavere enn forventet, trodde man dette også ville skje i Tyskland.

Inntektene fra auksjonen skal i utgangspunktet brukes til å betale den tyske statsgjelden. Men tyske politikere lanserer nå planer om hva man kan bruke de uventete milliardene til. Blant annet er det kommet forslag om å oppruste veinettet i Tyskland, og å renske opp i en rekke gamle kanaler.