Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kommunister på mobiltopp

Kapitalistene i den vestlige verden og i Asia har omfavnet de økonomiske muligheten som ligger i utbredelsen av mobiltelefoni. Men det er ironisk nok kommunistene som er størst på mobil i Asia.

Asias største marked for mobiltelefoner ligger ikke lenger i Japan, men i Kina, hevder markedsanalytikere hos Dataquest, et datterselskap av Gartner Group Inc.

Mobilabonnentene i Kina utgjorde 51,7 millioner mennesker første kvartal i år. Det er flere enn Japans 51,1 millioner samme periode.

Det kinesiske markedet eksploderte da Hong Kong-baserte China Mobiles monopol ble opphevet og myndighetene tilbød konkurrenten China Unicom en lisens. Unicom svarte med lavere abonnementspriser, opplyser en talsmann for Gartner Group til nyhetsbyrået Bloomberg.

Amerika aller størst

Gartner venter at det kinesiske markedet øker til 89,9 millioner abonnenter innen utgangen av året. Da er kun det amerikanske markedet større, ifølge analytikerne.

Det asiatiske mobilmarkedet vokste 47 prosent til 170,7 millioner abonnenter første kvartal mot samme periode i fjor, viser estimatene fra Gartner Group.

(Origo)