domenenavn

Annonse


Fritt frem for sprit og vin

domenenavnDet er Norid som administrerer toppdomenet .no, og selv om deres regler nylig ble oppmyket, er reglene for domenenavn i teorien relativt strenge.

I følge NORIDs regler kan man kun registrere ett enkelt domenenavn for en organisasjon. Organisasjonen må dokumentere sin eksistens overfor NORID ved søknad om domenenavn, og dette gjøres som regel ved å oppgi organisasjonsnummer i Brønnøysundregisteret.

Trenger ikke organisasjonsnummer

Etter tips fra ITavisens lesere fikk ble vi gjort oppmerksomme på at det er fullt mulig å få registrert ulike domenenavn, selv uten gyldig organisasjonsnummer. En måte å gjøre dette på er å fylle ut et ugyldig nummer, eller kun oppgi 0000000.

En person fikk f.eks opprettet domenenavnet grandiosa.no. Den såkalte organisasjonen kaller seg Grandiosa ens venner, men har intet gyldig organisasjonsnummer. Personene bak har ikke noe med den kjente pizzaen å gjøre, men har like fulle blitt godkjent.

Annonse


NORID mener at det ikke er smutthull i deres lovgiving, men innrømmer at såkalte ugyldige domenenavn forekommer.

Stoler på Brønnøysund

– Hvis det skulle være tilfellet at man har fått opprettet et domenenavn, som går utenom våre regler, er dette registrert på falskt grunnlag, sier leder i NORID, Hilde Thunem, til ITavisen.no.

Thunem opplyser om at NORID før registreringen av et domenenavn sjekker hvorvidt det oppgitte organisasjonsnummeret stemmer overens med det som er oppgitt i Brønnøysund.

NORID foretar også periodevis oppslag for å sjekke at organisasjonsnummeret er gyldig også etter registreringen, men her ligger det imidlertid noen forsinkelser, da NORID nå har mer enn 50.000 registrerte navn som skal sjekkes

Unntak

Men det finnes et unntak fra regelen om Brønnøysund -registrering.– Speiderorganisasjoner, idrettslag o.l trenger ikke et organisasjonsnummer, men de må dokumentere at de finnes, sier Thunem.

Fargerike navn er nok

En person har opprettet en rekke domener, og her er noen av de vi fant opprettet av denne personen; vin.no, gin.no, whiskey.no, sprit.no.

De såkalte firmaene har fargerrike navn som Vodka og Aerobic AB, Hoino Sprit og Dun, Vin Megler Gutta, Gin og Sirkus, Bio Tri Whiskey DA. Det var etter at NORIDS regler i ble oppmyket i våres, at man begynte å godkjenne denne type navn.

Når firmaene blir registrert i Brønnøysund må man oppgi hva slags virksomhet man har tenkt å drive.

Vin Megler Gutta AB, som har fått tildelt domenenavnet vin.no, oppgir til Brønnøysund at deres formål er å lage en internettside med informasjon om vin. Inntektene skal visstnok komme fra å selge annonseplass til kommersielle aktører. Går man inn på vin.no, opplyses det at virksomheten, som kalles registrar.no, er spesialister på registrering under domenet dått.no.

Det skal i følge reglene være samsvar mellom navnet og det organisasjonens virksomhet, men her forholder NORID seg til Brønnøysunds regler for å få opprettet et firma. Har man klart å få godkjent et firma med “vin” i navnet, er det enkelt å få godkjent domenenavnet hos NORID.

Men finner NORID ut at man har handlet i strid med deres regler, kan domenet bli strøket.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse