Annonse


Holder stråleverdier skjult

Den amerikanske Federal Communications Commision (FFC) vedtok 1. august at alle nye mobiltelefoner må utstyres med opplysninger om hvor mye stråling de utsetter kroppen vår for. I resten av verden kreves nå lignende avgjørelser,

– Det er egentlig like selvsagt som at de opplyser om hvor lenge batteriet rekker eller hvilken farge det er på telefonen, sier dosent Kjell Hanson-Mild ved Arbeidslivsinstituttet, til Aftonbladet.

Vil ikke dele informasjonen

I Sverige i likhet med Norge foretar mobilleverandørene regelmessige strålinger av mobiltelefonene, men de ønsker ikke å dele denne informasjonene med brukerne.

– Vi venter på tydelige anbefalinger fra internasjonale myndigheter. Trolig slipper vi strålingsverdiene en gang neste år, sier Nokias informasjonssjef Thomas Jönsson.

Annonse
– Det finnes ingen statlige krav til oss om å gi ut opplysningene: om det skjer en standardisering av hvordan de skal måles, tror jeg at vi kan gjøre det ganske snart, sier Mikael Westmark, PR-strateg i Ericsson.

De ulike forskerne Aftonbladet har vært i kontakt med mener alle at stråleverdiene bør gjøres kjent fortest mulig, da ingen vet helseeffektene. De advarer også mot at de tillatte SAR-verdiene kan være alt for høye.

Kan forårsake celledød

Leif Salford, professor i neurokirurgi ved Lund universitet, har oppdaget at blodårene i hjernen slipper i fra seg eggehviteemner allerede ved brøkdelen av den strålingen som er tillatt i Sverige.

– Vi kan ennå ikke se helseeffektene av dette, men store lekkasjer av denne typen gjennom blodhjernebarken kan forårsake celledød i hjernen, sier Salford.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse