Nettbok

Annonse


Forlagshus boikotter e-butikker

NettbokBåde forlagene Bertelsmann i München og Aufbau-Verlag i Berlin, distributørene KNO og K&V i Stuttgart og den tyske forleggerforeningen i Frankfurt ble raidet onsdag, sier en talsmann for EUs konkurransekommisær Mario Monti.

EU mistenker de raidede organisasjonene for å blokkere leveranser til utenlandske nettbutikker som selger bøker billig til det tyske markedet,skriver Financial Times.

Bitter strid

Onsdagens raid er foreløpig siste runde i en bitter strid mellom den østerrikske nettbutikken Libro og tyske forleggere. Libro forsøker å kjempe seg inn på det tyske markedet ved å omgå den tyske fastprisordningen påbøker, noe som har falt i svært dårlig jord hos de etablerte aktørene.

Tyske politikere hevder, som de norske, at fastprisordningen er et viktig middel for å bevare bredden i bokutgivelsene og i siste instans for å videreføre landets kulturarv. EUs Monti insisterer på sin side atfastprisavtalen ikke kan gjelde over landegrensene når bøkene selges direkte til kunde.

Annonse


Libro solgte tyske bøker med 20 prosents reduksjon inntil de tyske forlagene kuttet leveransene – noe som igjen førte til en klage til EU.

Monti beordret raidet

Monti skal ifølge Financial Times ha beordret onsdagens raid tross protester fra Tysklands kulturminister Michael Naumann, som ville ha en utsettelse forå gjøre det tyske juridiske ståstedet klarere.

Den tyske forleggerforeningen sier den er “overrasket og forbannet” over EU-kommisjonens raid, og benekter på det sterkeste påstandene om at forlagene har samarbeidet om en boikott.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse