Intel Inside (grønn mann)

Annonse


Gigaprosessor: en megaflopp?

Intel Inside (grønn mann)

På det anerkjente nettstedet Toms Hardware guide slår man fast at konkurrenten AMD har lite å frykte i denne omgang.

Tidligere i år led Intel et forsmedelig nederlag, da de ble forbigått av erkekonkurrenten AMD i gigahertz-kappløpet. Mandag lanserte Intel sin nye prosessor Pentium III med 1.133 GHz, og uttalte at de igjen hadde forbigått AMD, men kritikerne er langt i fra overbeviste. I sin iver etter å være først, kan det virke som om Intel ikke har kvalitetstestet prosessoren grundig nok.

Upålitelig og ustabil

Thomas, Pabst, mannen bak Toms Hardwareguide, går hardt ut mot brikkegigantens siste utspill, og hevder at utspillet fra Intel ikke er mer enn et PR-stunt.

Annonse


Med den velkjente Coppermine-kjernen har Intel skapet en meget rask prosessor, men garanterer ikke at den kjører smertefritt.

– Det er et faktum at dette er den mest upålitelige og ustabile prosessoren Intel noen gang har sluppet, oppveies av det faktum at den nesten blir umulig å oppdrive, skriver Pebst, ifølge digi.no.

Til forskjell fra Intel, har AMD faktisk klart å få ut sin Giga-Athlon og i dag selger de sin nye Athlon, basert på Thunderbird-kjernen, også på 1 GHz. Den største majoriteten av Giga Hertz-systemene er faktisk utstyrt med Athlon i stedet for Pentium III-prosessorer, noe som har fått AMD til å ta det mer piano.

Kappløpet mellom brikkeprodusentene handler mye om å få de største oppslagene, og være først ute med nyhetene. Denne gang var Intel først ute med sin nye prosessor på 1,13 GHz.

Få har testet Pentium III 1.113 GHz

AMD skal lansere sin 1,1 GHz prosessor om noen få uker, og har hatt testutgaver ute i pressen og hos anmeldere i flere uker. Intel sendte ut noen få eksemplarer i forrige uke, rett før lanseringen.

I tillegg sender selskapet ut de nye prosessorene med et eget hovedkort, hvor de inkluderer en spesiell »micro code update», som er programvareoverlapping av småfeil i prosessoren.

Da Thomas Pebst mottok prosessoren var det uten hovedkort, og dermed fikk han ikke testet brikkens topphastighet. Han klokket den ned til 850 MHz, men da går den saktere enn Intels forrige prosessor.

Et skritt tilbake?

I tillegg blir denne prosessoren i likhet med forrige levert med Slot1-grensesnitt, noe som innebærer at bruksmuligheten blir begrenset til hovedkort med dette grensesnittet. Pabst mener Slot1-løsningen på denne brikken skyldes at Intel fortsatt vil pushe Rambus som minneløsning heller enn SDRAM.

Senere i år kommer både Intels Pentium4 og AMDs Sledgehammer, som begge vil levere klokkehastigheter godt over 1000 MHz-tallet, skriver digi.no.

Men for den jevne forbruker trenger er det ikke like viktig om en prosessor er klokket til 600MHz eller det dobbelte. I en PC er det andre flaskehalser som vil har større utslag for brukeren enn prosessorhastigheten.

Verdt å merke seg er at den slappeste av Apples G4- prosessorer er klokket til kun 450 Mhz, men kan utføre minst dobbelt så mange flyttalsoperasjoner som Intels 850Mhz P3.

Annonse