Napster + lovparagraf

Annonse


Trekker ut pluggen på Napster

Napster + lovparagrafDen uventede beslutningen fra dommer Marilyn Hall Patel i San Francisco på onsdag, vil antakelig bli anket helt til høyesterett.

Saken har stor betydning for hvordan nettforretninger i fremtiden må forholde seg til distribusjon av digitale kopier av musikk, film, bøker og programvare, skriver Wall Street Journal.

Napster anker

Napster vil umiddelbart anke dommen, sier selskapets advokat David Boies.MP3-byttetjenesten følger likevel dommerens direktiv og stenger dørenemidnatt fredag, amerikansk tid.

Dommerens beslutning betyr ikke kroken på døra for godt for Napster, mendekker bare musikk hvor opphavsretten innehas av saksøkerne. I praksisbetyr det all musikk som leveres av de store selskapene i amerikanskplatebransje, gjennom organisasjonen Recording Industry Association ofAmerica.

Annonse


Rettsaken har vart i seks måneder

Rettsbataljen har foregått i seks måneder, men ingen av partene varforberedt på at dom ville falle så snart. Ifølge dommeren hadde hun hørt ogsett nok til å stenge Napster midlertidig.

Napster brukes hovedsakelig til å laste ned opphavsrettslig beskyttetmusikk, slår hun fast i dommen, og sier at selskapet ikke bør spilleoverrasket over måten tjenesten brukes på. Napster kan brukes til andre,lovlige formål, sier hun, men at disse alternative tjenestene blekner iforhold til piratvirksomheten.

Dommeren avfeide også Napsters påstand om at MP3-distribusjonen faller under beskyttelsen “personlig bruk”, og som sådan ikke er annerledes enn å ta oppmusikk fra CD til kassetter.

– Det er ikke typisk personlig bruk når musikk distribueres til anonymebrukere på nettet, sa hun.

Hvert minutt regner man med at 1.400 sanger blir lastet ned med Naptsters programvare.

Platebransjen jubler

En rekke aktører i musikkindustrien har sett på Napster som en truende tjeneste, og nå jubler både en rekke artister og plateselskap.

-Vi er meget lykkelige over dommen, uttalte Lars Ulrich, trommeslager Metallica, til pressebyrået AP. Rockebandet er blant som tidligere har oppfordret til boikott av tjenesten., og anklaget Napster for å stjele deres intellektuelle arbeid.

Selv om dommerens beslutning er en seier for platebransjen, finnes det en rekke andre steder på nett der man kan laste ned MP3-filer.

Annonse