Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Professor forsvarer DVD-koden

Dommeren i rettsaken om DVD-programmet signaliserer at datakode er åndsverk -noe som kan gi det omstridte kopiprogrammet DeCSS beskyttelse, i henhold til den amerikanske loven om ytringsfrihet.

Arnt Sommerlund
Hvis dommer Lewis Kaplans dom er i samsvar med de signalene som ble gitt tirsdag, vil en dom skape store bølger i DVD-industrien.

Dersom kopi-programmet DeCSS blir beskyttet av det første tillegget i den amerikansk grunnloven – retten til ytringsfrihet – er det fritt frem for å spreprogramvaren.

Professor lærte dommeren om datakode

Dommeren uttrykte stor beundring for vitnemålet fra informatikkprofessorenDavid Touretzky ved Carnegie Mellon-universitetet i Pittsburgh.

– Jeg finner det Professor Touretzky har sagt i dag ekstremt overbevisendeog opplærende om datakode, sa dommeren i retten tirsdag.

Ifølge Touretzky reiser søksmålet «alvorlige spørsmål omprogramvareutviklingens fremtid og mine muligheter til å fungere somvitenskapsmann innen informatikk».

Mener Corley ikke bør dømmes

– Å dømme Eric Corley vil ha en skremmende effekt på min mulighet sominformatiker til å uttrykke meg selv, sa Touretzky ifølge Associated Press.

De siste vitnemålene ble avgitt i saken tirsdag, og Kaplan har bedt partenelegge frem dokumenter på ytringsfrihetens rolle i søksmålet. Etter planenskal dommeren gjennomgå dokumentene i enerom før han avsier dom i august.