Annonse


Hav av forskjell på handsfree

– Vi får stadig henvendelser fra kunder som klager over mobilnettet, men ofte viser det seg at disse kundene opplever det når de sitter i bilen. Da er mulighetene store for at de har valgt en dårlig antenneløsning, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil, til ITavisen.

Dårlig viten

Mobilbrukere er ofte ikke klar over at antennene er dårlige, og tror at det skyldes nettet til GMS-leverandørene, Telenor Mobil og NetCom. En dårlig antenne kan fort halvere styrken, noe som særlig vil være merkbart i strøk med lange mellomrom mellom hver basestasjon.

Etter at håndfri-løsning i bil ble påbudt i Norge har det dukket opp et hav av ulike løsninger, fra den aller enkleste varianten med klips som festes ved luftkanalen, til antenneløsninger på taket. Loven om håndfri-løsning inneholder en del vage forumleringer, som gjør at en løsning med en enkel magnet også er godkjent, opplyser Amundsen.

Takantenne er best

– Ut fra et radiomessig synspunkt er hull i taket med montert antenne det aller beste, mener Amundsen. Han har testet en rekke løsninger for å finne ut hvilken som gir best mulig dekning.

Annonse


En rekke biler som Audi og VW kommer med takmonterte antenner, og på disse er det mulig å feste en mobilantenne slik at man får en kombiantenne.

Den nest beste løsningen for er i følge Amundsen, en glassmontert antenne på vinduet.

– Man har da en kort tykk ledning, men det er viktig å passe på at antennepisken kommer over taket. Hvis ikke kommer karosseriet i veien.

Løsningen som gir aller dårligst dekning, er en innvendig antenne som festes til frontruten. Med en slik løsning er det ikke mulig å utnytte den reelle dekningen.

– Forskjellen på de ulike håndfri-løsningene er like stor som på de ulike mobiltelefonene, mener Amundsen.

Velger det billigste

Men hos de ulike telebutikkene virker som etterspørselen etter de beste utstyret er liten.

Hos Telebutikken på Linderud har de knapt hatt et en henvendelse etter løsninger med antenne på taket.

– De aller fleste velger den enkleste og billigste løsningen med en enkel holder. Vi har også solgt noen med toveisløsninger, og noen få velger glassmontert antenne med feste i vinduet, opplyser en av de ansatte i Telebutikken.