Arnt Sommerlund

Annonse


DVD-hacking for retten

Arnt SommerlundHva DeCSS er bestemmes av hvilke øyne som ser.
Filmselskapene mener DeCSS er et program som gjør det mulig å forbigå sikkerhetssystemet på DVD-plater. Det gjør igjen piratkopiering mulig, og dermed blir distribusjon på Internett uten betaling langt mer interessant.

Motstandere av dette synet mener programmet ganske enkelt gjør det mulig å se DVD på Linuxmaskiner, på samme måte som på Windows og Mac. Uansett er det klart at filmselskapene har lagt inn sperrer mot kopiering.

Het i norske media

En norsk 17-åring har deltatt i gruppen som står bak DeCSS. Han oppgir at han selv har jobbet mest med designet på programmet, og ikke selve kodeknekkingen.

Vil ha forbud mot linker

Saksøkte heter Eric Corley, og er utgiver og redaktør av publikasjonen, “2600: The Hacker Quarterly,” som kommer ut både på papir og nett. Han er saksøkt for å ha gjort programmet tilgjengelig på magasinets hjemmesider, og for å ha lagt ut linker til sider der programmet var tilgjengelig.

Annonse
Saken vil bli nøye fulgt av hackere, loveksperter, og ledere i underholdningsbransjen, skriver New York Times. Saksøkerne mener Corley bryter den ferske føderale »Digital Millennium Copyright Act of 1998 (DMCA). Et omstridt avsnitt setter forbud mot innretninger som hovedsakelig tar sikte på omgå sperrer mot tilgang til beskyttet materiale.

Flere saker

Filmselskapene ønsker et forbud mot at Corley legger ut programmet, eller legger ut linker til det. To nettsted skal tidligere ha trukket seg etter filmselskapenes press. Lignende saker pågår i minst to amerikanske delstater.

Corley, som på nett bruker dekknavnet Emmanuel Goldstein, er uenig i at DeCSS er et verktøy for pirater. Han hevder at programmet bare hjelper Linux-brukere til å se DVD-filmer, som de allerede har kjøpt, på sin egen PC. Corleys advokater mener filmselskapene misforstår loven, og at et forbud mot programmet DeCSS vil krenke den ytringsfriheten, som er nedfelt i USAs grunnlov.

Ytringsfrihet på nett

Corley har fått et midlertidig forbud mot å gjøre DeCSS tilgjengelig på sine hjemmesider. Han får blant annet finansiell støtte Electronic Frontier Foundation, som er en gruppe som spesielt er opptatt av ytringsfrihet på nett. Denne ledes av Martin Garbus, som betegnes som en kjent advokat av New York Times. Garbus er skeptisk mot sakens dommer, som han mener vil ha en snever fortolkning av hva saken dreier seg om.

– I så tilfelle blir det en sak som varer tre minutter, før vi har anket den til en høyere rett, sier Garbus.

Saken har hele tiden hatt temperatur. Sakens dommer Lewis A. Kaplan har allerede sammenlignet advokatene på begge sider med »skorpioner i en flaske».

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse