Hopp til navigasjon Hopp til innhold

USA benekter industrispionasje

USA har bekreftet eksistensen av Echelon, men benekter på det sterkeste påstandene om at spionasje kommer private selskaper til gode.

Hacker -fglass
– Det er store mengder med bevismateriale som peker mot at større regjeringer rutinemessig bruker oppsnappet informasjon til å gi en handelsmessig fordel til selskaper og handelsvirksomheter, heter det i rapporten, som er skrevet av den britiske journalisten Duncan Campbell.

Ifølge en rapport som ble fremlagt for parlamentet tidligere i år, står Storbritannia i tett kompaniskap med USA, samt Canada, Australia og New Zealand bak Echelon.

– Amerikanske etterretnings-organer har ikke til oppdrag å drive med industrispionasje eller å samle handelshemmeligheter for amerikanske selskaper. Selv om vi ikke kan kommentere innholdet i rapporten, kan vi forsikre om at National Security Agency (NSA) ikke er autorisert til å dele ut informasjon til private firmaer, sier det amerikanske utenriksdepartementets James P. Rubin til New York Times.

EU-parlamentet går inn for å etterforske om det internasjonale spionnettverket Echelon er brukt til industrispionasje.Etterforskningen skal konsentrere seg om hvorvidt USA og andre involverte land har brukt spionettverket til ulovlig overvåkning av bedrifter.

I forrige uke ble det klart at Frankrike setter i gang en egen etterforskning mot spionettverket for å eventuelt avdekke industrispionasje.

(Origo)