Annonse


Slik virker GPRS

Motorola, som er først på markedet med en GPRS-mobiltelefon (P7389i) – og som har levert infrastruktur til BT Cellnet, viste oss fortreffeligheten med den nye teknologien ved sitt kontor på Stockley Park like ved siden av Heathrow flyplass i London.

Vi gjorde en sammenligning mellom dagens linjesvitsjede datateknologi (du betaler for hele tiden du er pålogget) og GPRS (du betaler kun for opp/nedlasting av data).

Billigere wapping

Vi wappet i om lag fem minutter. Først lest vi et par nyheter, Så spilte vi et par runder med et enkelt WAP-spill. Hastigheten var omtrent den samme; Vanlig GSM-data levert 9,6 kbps (begge veier), mens GPRS leverte 18,1 kbps i nedlastingshastighet og 9,05 i opplasting. Dette er såkalt 1. generasjon GPRS, og kalles for 2+1 (to tidsluker ned og en tidsluke opp).

Hastigheten var riktignok ikke imponerende. Men hastigheten er ikke det største poenget med GPRS. Det er det du betaler, og at du alltid er pålogget!

Annonse


I vårt eksempel med om lag fem minutter wapping ble sluttprisen meget forskjellig:

 • Vanlig GSM-data: (linjesvitsjet)
  • Tidsforbruk: 4 min. 58 sek.
  • Pris per minutt: 0,14 euro (1,14 kr)
  • Total kostnad: 0,71 euro (5,70 kr)
 • GPRS: (pakkesvitsjet)
  • Overførte data: 0,027 MB
  • Pris per megabyte: 1,43 euro (11,69 kr)
  • Total kostnad: 0,039 euro (0,31 kr)

Dersom de andre mobiltelefonoperatørene som Telenor og NetCom kopierer en slik prisstruktur, er det enkelt å se at det vil bli flere som tar i bruk WAP, siden man ikke trenger å bekymre seg like mye for mobiltelefonregningen.

Flere betalingsmodeller

Motorola seg for seg at det kan blir flere betalingsmodeller for GPRS – i hovedsak tre eller kombinasjoner av disse:

Betal per hva du laster ned/opp (per MB), betal per tid (som før) eller betale per tjeneste (event).

Sistnevnte eksempel kan for eksempel være at du abonnerer og betaler en fastpris for å laste ned fem e-postmeldinger om dagen – uavhengig av hvor store de er. Eller at du spiller fem WAP-spill, uavhengig av hvor lang tid de tar eller hvor mye data du overfører.

Wapping kan med andre ord bli billigere. Men det kan også bli vanskeligere for oss forbrukere å ha oversikten over hva vi betaler når det blir så mange betalingsmodeller.

Alltid pålogget

Et annet viktig poeng med GPRS er at du alltid vil kunne være pålogget det mobile Internett. Men hva betyr egentlig det.

Jo – tenkt deg at du er ute og wapper; leser nyhetene på Wapland.no, og så blir du ringt opp av noen kjente. Da kan du umiddelbart besvare samtalen, prate ferdig og legge på, og vende tilbake til samme WAP-side som du wappet på – uten å måtte logge deg på igjen. Det er bare å wappe videre.

Tenk deg du prater med kjæresten din på mobil, dere blir enige om å gå på kino, du setter henne på hold, sjekker via WAP (uten oppkoblingstid som i dag!) om kinoen har flere billetter, bestiller, og vender tilbake til samtalen – uten å måtte koble ned WAP-leseren.

Men her i Norge må vi vente ennå en stund. NetCom og Telenor har signalisert at de for så vidt er klare med deres GPRS-nett, men at vi ikke får tilbud om GPRS-tjenester for på slutten av dette året.

Red. anmerkn.: Wapland.no har fra 1. januar 2001 fusjonert med ITavisen.no.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse