Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Telefrykt hos Bank of England

Lisensene for neste generasjons mobilnett blir så dyre at det kan skape global finanskrise, advarer Bank of England. Telekombedrifter står for 30 prosent av lånene fra internasjonale syndikater hittil i år.

ITfinans
Telegiganten Deutsche Telekom gjennomførte historiens største obligasjonslån i forrige uke for blant annet å finansiere bud på fremtidens mobillisenser. Tyskerne hentet inn 100 milliarder kroner.

I går løftet den britiske sentralbanken en advarende finger. I sin halvårsrapport frykter banken at telekjempene tar på seg for mye gjeld i forbindelse med utbyggingen av 3G-nettet.

Risiko

Avregulering av de europeiske telemarkedene har tvunget teleoperatørene til å investere tungt i ny teknologi for å sikre seg markedsandeler. Samtidig ser myndighetene sjansen til å fylle statskassen ved å sette operatørene opp mot hverandre i kampen om telefoni-lisenser. For å vinne budrundene må telegigantene hente inn mer penger.

Høye renter

– Det er vanskelig å beregne risikoen for långiverne og prise langsiktig usikkerhet, skriver Bank of England i Financial Stability Review.
– Telekomselskapene betaler høy rente for obligasjonslånene, betydelig høyere enn markedsrentene.

I Europa står telebransjen for halvparten av obligasjonslånene. Hittil i år har 30 prosent av lån fra internasjonale syndikater gått til telekom-bedrifter, skriver den svenske Finanstidningen. De forestående budrundene om mobillisenser vil øke risikoen knyttet til sektoren, ytterligere.

«Skjønnhetskonkurranse»

Budrunder om 3G-lisenser presser opp kostnadene til teleselskapene. Storbritannia var først ut med slike auksjoner i Europa, og resten av kontinentet planlegger lignende auksjoner.

Norske myndigheter har valgt en annen linje, og

setter en fast pris på lisensene. I Sverige deles lisensene ut gratis, men operatørene forplikter seg i stedet til å bygge ut et riksdekkende telenett.

Telegigantene KPN, NTT DoCoMo og Hutchison Whampoa har besluttet å samarbeide om budene på fremtidige lisenser for å presse ned prisene. Partene ble tidlig denne uken enige om å dele Hutchison Whampoas lisens på det britiske markedet.

(Origo)