ITfinans

Annonse


Telefrykt hos Bank of England

ITfinansTelegiganten Deutsche Telekom gjennomførte historiens største obligasjonslån i forrige uke for blant annet å finansiere bud på fremtidens mobillisenser. Tyskerne hentet inn 100 milliarder kroner.

I går løftet den britiske sentralbanken en advarende finger. I sin halvårsrapport frykter banken at telekjempene tar på seg for mye gjeld i forbindelse med utbyggingen av 3G-nettet.

Risiko

Avregulering av de europeiske telemarkedene har tvunget teleoperatørene til å investere tungt i ny teknologi for å sikre seg markedsandeler. Samtidig ser myndighetene sjansen til å fylle statskassen ved å sette operatørene opp mot hverandre i kampen om telefoni-lisenser. For å vinne budrundene må telegigantene hente inn mer penger.

Høye renter

– Det er vanskelig å beregne risikoen for långiverne og prise langsiktig usikkerhet, skriver Bank of England i Financial Stability Review.
– Telekomselskapene betaler høy rente for obligasjonslånene, betydelig høyere enn markedsrentene.

Annonse
I Europa står telebransjen for halvparten av obligasjonslånene. Hittil i år har 30 prosent av lån fra internasjonale syndikater gått til telekom-bedrifter, skriver den svenske Finanstidningen. De forestående budrundene om mobillisenser vil øke risikoen knyttet til sektoren, ytterligere.

«Skjønnhetskonkurranse»

Budrunder om 3G-lisenser presser opp kostnadene til teleselskapene. Storbritannia var først ut med slike auksjoner i Europa, og resten av kontinentet planlegger lignende auksjoner.

Norske myndigheter har valgt en annen linje, og

setter en fast pris på lisensene. I Sverige deles lisensene ut gratis, men operatørene forplikter seg i stedet til å bygge ut et riksdekkende telenett.

Telegigantene KPN, NTT DoCoMo og Hutchison Whampoa har besluttet å samarbeide om budene på fremtidige lisenser for å presse ned prisene. Partene ble tidlig denne uken enige om å dele Hutchison Whampoas lisens på det britiske markedet.

(Origo)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse