bredb-konv

Annonse


I full fart gjennom Norden

bredb-konvVirtuelle private nett er en teknikk for å skape krypterte sikre kanaler tvers gjennom offentlige nettverk. Den typiske brukeren er en bedrift som har avdelingskontorer i flere byer, gjerne spredt i flere land.

Hittil har slike bedrifter ofte benyttet leide linjer og Frame Relay for å knytte sammen avdelingskontorene. Med virtuelle private nett benyttes i prinsippet Internett, og resultatet er at prisen på kommunikasjonen kan bli svært mye billigere.

Fiber rett i veggen

Fordelen Tele1 har når de nå går ut og tilbyr VPN som en tjeneste, er at de stort sett baserer seg på egen fiber rett til den enkelte bedrift. Det betyr at de har full kontroll over datastrømmen mellom en kundebedrifts avdelingskontorer.
Dette gir selvsagt mulighet for høyere grad av kontroll og dermed sikkerhet for både innholdet og hastigheten som leveres på kommunikasjonen.

Når VPN-løsninger benyttes over det offentlige Internett benyttes en tunnel-teknikk (IPsec) som gir mye av den samme funksjonaliteten, men der man er litt prisgitt kapasiteten og kvaliteten i nettet.

Annonse
Denne usikkerheten er også noe av årsaken til at bedrifter i stor grad har benyttet leide linjer, som jo i prinsippet er en telefonledning fra ett punkt til et annet. Men leide linjer er dyrt, selv om prisene også her er på vei ned.

– Vårt nett har fiber tvers igjennom, og baserer seg på Ciscos standardløsninger. Det er også Cisco som har levert VPN-løsningene vi tilbyr. Protokollen er MPLS (multiprotokoll label svitsjing), en teknikk som mer kan sammenliknes med svitsjing enn ruting av trafikken.
Det gir høyere grad av sikkerhet enn mange andre teknikker, sier Bernt Warendorph, utviklingsdirektør i Tele1.

Mer programvare over nett

Warendorphs kollega Anders Korshavn, som er direktør for Internett i Tele1 sier at noe av årsaken til etterspørsel etter VPN-løsninger er at stadig mer av bedriftenes virksomhetskritiske programmer kjøres over nettet.

– Vår løsning gir en bedrift mulighet til å sentralisere, og for så vidt outsource, sine viktigste driftsmiljøer og på den måten spare store summer. Tele1 tar også på seg å drifte servere for kunder, i tillegg til at vi leverer programvare over nettet som ASP (application service provider).
Hastighet er ikke noe problem. Kunden kan ha alt fra en megabit/s til flere hundre megabit/s. Det er bare et behov- og prisspørsmål, sier Korshavn.

Passer til ElTele-kjøpet

Viseadministrerende direktør Marianne Thorsrud Haupberg mener VPN-tjenesten vil passe svært godt sammen med ElTele Rogalands ASP og ISP-tjenester. ElTele Rogaland er nylig kjøpt av Tele1 for 717 millioner kroner.

– Tidligere har det vært vanskelig å selge VPN-tjenester, men markedet er etter hvert blitt oppmerksom på fordelene. Med den løsningen vi nå presenterer, regner vi med ikke bare å ha et tilbud til eksisterende kunder, men også at det blir et salgsargument for å få nye. Det som har skjedd er at både pris og ytelse på VPN-løsningene er blitt bedre. Vi er de første i Norge som kan tilby noe som oppfyller de krav til sikkerhet som bedriftene har etterspurt i slike løsninger, hevder hun.

VPN via ADSL

Tele1 kommer også til å tilby VPN-løsningen via ADSL, der Telenors kobberledninger benyttes. Dette for å nå hjemmekontorer og mindre kontorer.

En PC til lokalnett-løsning kommer også. Det vil gjøre det mulig for en PC-bruker på farten til å ringe opp hvilken som helst internettleverandør og via VPN komme seg sikkert inn på sin bedrifts lokalnett. Denne løsningen må imidlertid basere seg på IPsec, og har dermed ikke den samme garanterte båndbredde og tjenestekvalitet som i fibernettet.

Tele1 er svært opptatt av at de kan levere tjenestegarantier på sitt nett, såkalt SLA (service level agreement). Dette skal de sikre ved lokal tilstedeværelse for feilretting, i tillegg til driften av løsningene, som i prinsippet kan lokaliseres hvor som helst i det nordiske nettet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse