Nettbok

Annonse


Kø for e-boken

NettbokForeløpig er det snakk om en PDA med en e-bokleser som tilbys med et par titler norsk litteratur i minnekortet, til en samlet pris av 3.000 kroner.

Gutenberg får ikke selskap i graven av en rekke Mammut-salg av den grunn. Men dette er bare den spede begynnelsen. For nå får gamle, gode Gutenberg, som laget den første trykte bok i 1455, for alvor konkurranse av Bill Gates – 555 år senere.

Microsoft jobber nå for å gjøre sin e-bokleser, MS Reader, til standard både på PDA og PC.

Egentlig har konkurransen vært i gang en stund, men stort sett i USA. Hvis dine leserinteresser går utenfor den norske andedam finnes det flere alternativer enn Amazon og andre nettbokhandlere. Vil du ha engelske eller amerikanske e-bøker er tilbudet allerede stort, og maskinvaren billigere.

Annonse


Fra Internett

Amerikanerne tilbyr allerede et enormt utvalg titler – flere tusen, ifølge Barnes&Noble, som driver både nettbokhandel og bokhandlekjede.

Norli/Aschehoug har foreløpig seks (to Kjærstad, en Unni Lundell, en Gaarder, en Sandemose og en novellesamling), men regner med å ha vel 100 til høsten.

Erfaringene fra USA, og første reaksjon i Oslo denne uken, tilsier at etterspørselen raskt vil bli stor. Norli distribuerer sine e-bøker som e-post, som lastes over i PDA-en, mens B&N har en mer automatisert nedlasting fra Internett.

Billigere

E-boken vil aldri erstatte Gutenberg-versjonen, men den er utvilsomt kommet for å bli. Det er nok å se på produksjonsomkostningene.

Av prisen du betaler for en bok du kjøper i bokhandelen går om lag 40 prosent til distribusjon og bokhandel (bøker er fritatt for moms).. Avhengig av tykkelse og utstyr (papirkvalitet, format, fargetrykk, innbinding, etc) kan utgiftene trykking og innbinding utgjøre opp til 20-25 prosent av bokens pris.

Den elektroniske boken kan altså produseres og selges langt billigere enn papirutgaven. Når det gjelder eldre litteratur er også rettighetene frigitt. Tusenvis av bøker har i årevis vært lagt ut på nettet for gratis nedlasting, men de færreste har giddet å lese dem på PC.

Annonse