Annonse


Wapland.no med ny pda-oversikt

De nyeste pda-ene (personal digital assistent) inneholder like mye minne som en bærbar datamaskin gjorde for få år siden (opptil 340MB). Og er pc-en din mer enn et par år gammel har den trolig en langsommere prosessor enn det du finner i dagens pda-er (opptil 206 MHz).

Til sammen har forbedringene i minne, ytelse og programvare gjort pda til noe mer enn en lommeregner med telefonbok. Med Internett, tekstbehandling, regneark og e-post er pda-en blitt stueren. Når du i tillegg kan spille mp3-filer og se på video er lykken total….

Tre klasser

PDA-ene deles grovt sett inn i tre klasser: lomme-pc, håndholdt pc og notebook.

Annonse


Lomme-pc-ene er uten tastatur, og tekst legges inn i programmene ved at du skriver/trykker med en ”penn” på et tilegnet felt på skjermen, eller ved å koble den til en ordinær pc. I det siste har det også dukket opp flere sammenleggbare reisetastaturer for de som har skrivekløe.

Håndholdt pc har som oftest en kombinasjon av tastatur og trykkfølsom skjerm. I størrelse er disse maskinene noe kraftigere, men fortsatt ikke større enn at de går ned i en jakkelomme.

I den siste kategorien har vi maskinene som minner om små bærbare pc-er, men som har samme operativsystem og programvare som de øvrige pda-ene.

Operativsystem

De tre dominerende operativsystemene på markedet er Palm OS, Windows CE (PocketPC) og Epoc. Hvilket av disse systemene som er best kommer helt an på hva du er ute etter.

PalmOS er et raskt og meget effektivt operativsystem som krever lite av maskinen for å gi rask og stabil bruk.

Det samme gjelder Epoc, som håndterer større filer på en elegant måte selv ved relativt lave klokkefrekvenser.

Det kraftigste operativsystemet er Windows CE, som nylig ble totalrenovert og fikk det nye navnet Windows Pocket PC. Disse maskinene krever større resurser og gir følgelig kortere levetid på batteriene.

Test kommer

Maskinene du ser i denne oversikten er enten på markedet i Norge, eller de er på vei hit. En rekke maskiner fases nå ut, og de som har vært ute av produksjon en tid er ikke tatt med i oversikten. Dette gjelder for eksempel maskiner som Philips Nino og Velo.

Prisene er veiledende og de er enten satt slik de er oppgitt av leverandøren, eller de gjenspeiler et snitt av hva du må ut med om du skal kjøpe maskinene i Norge.

Vi jobber nå med å teste en rekke av maskinene og vi vil publisere testresultatene fortløpende på disse sidene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse