Annonse


Siemens og Motorola skjønner ikke bæret

Hvem vil kjøpe et leksikon der alle oppslagsord som inneholder æ, ø eller å er strøket ut? Eller en telefonkatalog der hver fjerde abonnent ikke står oppført?

Omtrent slik er det å kjøpe en wap-telefon fra Siemens eller Motorola. Siemens har valgt et tegnsett som konverterer nordiske tegn til en streng norske databaser ikke forstår. Motorola er enda verre. I deres nettleser kan du ikke skrive æ, ø eller å i det hele tatt (i alle fall ikke på noen av testmodellene vi har forsøkt).

Null treff i søk

Problemet oppdager du når du skal søke i Opplysningen Online, Caplex, kartbasen Hvor.no eller andre steder der du skriver inn søkeordret og sender dette via wap.

Annonse


Søker du for eksempel etter Håvard Hedde i Opplysningen Online får du 0 treff. Det samme skjer om du søker på Østerrike i Caplex, eller Østre- et eller annet i kart.no.

Tungvint alternativ

Men det finnes enn måte å komme utenom dette problemet på. De fleste søkemotorer godtar såkalte ”wild cards”. Det betyr at du kan skrive inn et tegn i stedet for bokstaven du trenger.

Når vi gjentok adressesøket men skrev ”%” i stedet for ”Ø” kom det opp en rekke alternativer. Litt tungvint, men det gjør det i alle fall mulig å utføre et søk. Ulempen ved å bruke ”wild card” er at dette ikke bare erstatter det norske tegnet. Søker du eksempelvis på ”%st” får du opp alle søkeordord som inneholder ”st”. (strand, Astrid, badstue og en drøss andre). Det gjelder derfor å gjøre søkeordet så utfyllende som mulig.

For å finne %-tegnet på en Motorola telefon trykker du enten 15 ganger på ”1”, eller du trykker ”meny”- ”ok”- ”ok”- ”4”. På Siemens trykker du 9 ganger på *-tasten.

”Da har vi et kjempeproblem”

Ole Høgtun, Product Technical Manager i Motorola sier til wapland.no at æøå ligger under samme taster som i sms på nyere software, og at det ikke skal være solgt telefoner med den gamle softwaren på.

”Hvis du har kjøpt en Motorola-telefon uten æøå, da har vi et kjempeproblem”, sier Høgtun. For ordens skyld sjekket jeg telefonen til en kollega. Denne telefonen var kjøpt over disk i Oslo og hadde akkurat samme feilen….

Hvem har skylda?

Det er mulig å lage baser slik at de forstår tegnsettet fra Siemens. Verre er det når du ikke har æøå som alternativer i det hele tatt, som på Motorola. Men i stedet for at alle andre skal innrette seg etter mange ulike standarder ville det nok det greieste ha vært om mobiltelefonprodusentene oppgraderte softwaren på sine telefoner. Verken Nokia eller Ericsson har tilsvarende problemer

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse