Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Første gprs-telefon sluppet i Europa

Verdens første gprs-nett ble satt i drift av BT Cellnet i England forrige uke. Samtidig kunne Motorola slippe de første terminalene som fungerer på systemet ut på markedet.

Motorola p7389i er en trebånds gprs-mobil med wap. Telefonen slippes nå på markedet i England og Tyskland, hvor Mobil-T i går åpnet sitt gprs-nettverk.

Verdenspremiere

P7389i er så vidt vi vet den første gprs-telefonen i verden som har blitt lansert kommersielt. At vi ennå ikke har gprs i Norge er avhengig av flere faktorer, deriblant mangel på telefoner.

– Vi er for så vidt klare til å lansere våre telefoner også i Norge, men vi har ikke nok kapasitet til å levere i full skala ennå. Ellers er det også opp til operatørene å få nettene klare, sier Roy Larsen, Motorolas salgsdirektør i Norge.

Gprs før jul

Telenor har allerede sagt at samtlige basestasjoner er oppgraderte, men at man blant annet enda ikke har tatt noen avgjørelse på hva slags prisstruktur som skal tas i bruk på det nye ”alltid-på”-nettet. .

De fleste spådommer tilsier at vi vil få innført gprs enten fjerde kvartal i år eller første kvartal 2001, og da i innledende runder for bedriftsmarkedet.

– Vi regner med at vi ser gprs i Norge før jul, sier Larsen til wapland.no.

Multimedia

Under lanseringen i Tyskland, demonstrerte T-Mobil flere bruksområder for gprs. En live videosamtale ble gjennomført på mobilnettet ved bruk av mpeg4, og BlueKite.coms Reduxion-teknologi viste hvordan websider kunne leveres ti ganger mer effektivt en dagens mobile løsninger.

En gprs-utgave av det klassiske brettspillet Monopol ble vist frem av Invisix, et samarbeidsprosjekt mellom Motorola og Cisco.

Gprs-nettet i både England og Tyskland er levert av Motorola, med komponenter fra Cisco.