Annonse


– Fiber til alle!

Den unge svenske professoren Peter Andrekson (40) som jobber ved Chalmers tekniska högskola i Gøteborg ble fredag tildelt Telenors forskningspris på 250.000 norske kroner under Studiemøtet i Sandefjord fredag.

Det er banebrytende innsats innen optisk teknologi som har gjort han fortjent til prisen. Han forteller at det var den norske professoren Sverre Eng som penset han inn på fiberoptikk på et tidspunkt da svært få så rekkevidden av utviklingen.

ADSL – en overgangsløsning

– Det er ingen alternativ til fiber på sikt. Ulike radioteknologier og xDSL over kobbertrådene er en helt fin løsning i en overgangstid, men det er nok bare fiber som kan svare på behovet for de virkelige høye båndbreddene som vil bli etterspurt.

– Vi snakker i dag om 10-50 megabit/s til hjemmet, men jeg tror vi om ikke alt for lenge vil ønske gigabit-hastighet hjem, sier Andrekson som understreker at han da ser langt fram, uten at det defineres nærmere.

Annonse


Og han får støtte fra Telenor FoUs forsknings- og utviklingsdirektør Oddvar Hesjedal, som var tilstede da FoU-prisen ble delt ut under studiemøtet i Sandefjord fredag.

– Det ville være rart om vi ikke ender med fiber til slutt hjem til folk. Men da snakker vi om ei tid som ligger langt fram, understreker Hesjedal. Han påpeker at graving av fiber det siste stykket til husstandene vil koste svært mye penger, samtidig som folk etter hvert forventer at båndbredde skal bli billigere og billigere til det til slutt er gratis.

Tjenester – ikke infrastruktur

– Som jeg sa i en innledning under studiemøtet, ser vi klart denne utviklingen. Det er derfor vi i Telenor jobber for å få fram tjenester, for det er der vi kan tjene penger i framtida, sier han.

– Problemet er at nettutbygging ikke bare er dyrt, men også tar lang tid og må planlegges lenge. Dette koster penger og representerer et dilemma. Hesjedal er meget opptatt av at folk forstår at selv om utvikling av nye virksomheter rettet mot Internett tar fryktelig kort tid, er det åpenbart at et selskap som beskjeftiger seg med infrastruktur nødvendigvis må ha en mye lengre planleggingshorisont.

– Se på neste generasjon mobiltelefoni, UMTS. Vi har planlagt med denne teknologien i ti år nå. Slikt tar tid.

Deler med gruppa

Peter Andrekson forteller at han vil dele prisen på 250.000 kroner med de andre deltakerne i gruppa han jobber i ved Chalmers.
– Prisen fra Telenor er en kjempeoppmuntring, ikke bare til meg, men hele gruppa og Høgskolen, sier han.

Visekonsernsjef Ole Petter Håkonsen i Telenor forteller at prisen på fiberoptikk har gått ned med en faktor på 100 hvert tiende år, samtidig som kapasiteten som kan overføres i hver enkelt fiberkabel øker hele tiden.

– Det er arbeidet til slike folk som Peter Andrekson som har gjort denne utviklingen mulig, og som sørger for at vi nå kan planlegge med å doble kapasiteten i nettet hvert år. Det er nødvendig for å møte etterspørselen etter bredbånd, sa Håkonsen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse