Arkiv

Annonse


Et velrettet slag

ArkivEn konsekvens av dette er at det ikke blir bygd noe DCS-1800-nett i Norge. Samtidig blir Telia med dette Nordens klart største mobiloperatør med 3,7 millioner abonnenter.

Når Telia nå blar opp et tosifret milliardbeløp for å sikre seg NetCom illustrerer det framfor alt hvor viktig det er å ha kontroll og markedsstyrke i hjemmemarkedet i Norden.

Svarteper er Tele Danmark som gamblet på at ingen ville lykkes i å vippe dem ut av posisjon til tross for deres skambud på NetCom- aksjen. Telia har betalt 29 000 kroner for hver NetCom-kunde. Det er litt i underkant av hva Telenor betaler for hver Sonofon-kunde.
De to selskapene kan sammenliknes både i markedsstyrke og kundegrunnlag.

Telia har med andre ord satt Tele Danmark i dødens posisjon i NetCom, uten å betale mer enn normal markedspris for det – ja faktisk mindre enn NetComs børsverdi på det høyeste.

Annonse


Nå tas de siste

Selgere i Norge er Orkla og Kinnevik (SEC). De får en god pris for sine aksjer, men heller ikke mer.

Den som nå sitter enda mer attraktivt til enn før er Jan Stenbeck – Kinneviks sterke mann. TeleDanmark er nemlig i øyeblikket manøvrert ut på sidelinjen – både i Norge og Sverige.

I Norge eier de 40 prosent i NetCom, men er uten styringsmakt. I Sverige sitter de med 1/3 av Telenordia og null mobilposisjon. Ser vi på mobilmarkedet i Norden kontrollerer nå Telia 3,7 millioner sluttkunder, Telenor, 2,9 millioner og TeleDanmark 1,4 millioner etter tapet av NetCom.

Det er bare en vei til reell markedsmakt i Norden for TeleDanmark nå, og det er å kjøpe Comviq GSM i Sverige. Derfor ville vi gjerne vært i Jan Stenbecks sko akkurat nå. Nå vil og kan selvsagt TeleDanmark ta en UMTS-lisens i Norge, men erfaringene fra Mobilix og Telias framstøt i Danmark viser at det koster mye og smaker dårlig å være nr. 3 eller 4, som operatør i så små markeder.

Hvem kommer?

I går kjøpe Enitel ID ComNet i Norge og tilføyer da en veldrevet virksomhet med 270 millioner i omsetning.

Den som nå bør fri til Enitel er TeleDanmark. Og det haster. I august skal UMTS-søknadene være inne. De to øvrige spillerne av internasjonalt format i denne kampen synes å bli engelske Orange (nylig kjøpt av France Telecom), som nok ønsker å overta kontrollen med Sonera i Finland og Vodafone som alt kontrollerer Europolitan i Sverige. Og sist, men ikke minst: BT foreløpig som Telenor-partner.

De tre sterkeste på det nordiske markedet er nå Telia, Telenor og SBC/Ameritech/TeleDanmark . Det er klare marginer mellom de tre i toppen. De som kan tenkes å blande seg i dette bildet synes nå kun å være BT, Vodafone, Orange(France Telecom).

Nå skal de siste attraktive kakestykkene av den nordiske telekaka fordeles. Det meste av kaka er alt spist og sulten er voksende. De som nå sitter i posisjon, kan bli ustyrtelig rike.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse