Annonse


Svindyrt å wappe fra utlandet

Når du pakker kofferten i sommer, kan det være lurt å gjøre litt research på forhånd. I hvert fall hvis du har tenkt å bruke mobiltelefonen din mens du er i utlandet.

Minuttprisen på samtaler til Norge varierer kraftig fra land til land, og selv minimale samtaler kan gi deg en ubehagelig overraskelse på neste mobilregning.

I de billigste ferielandene, som Italia, kan det koste så lite som tre-fire kroner i minuttet. Likevel er det langt mer vanlig å bli utsatt for en minuttpris på over ti kroner, som er tilfelle i blant annet Romania, England, og Thailand.

Annonse


Velg riktig operatør

Samtidig er det av vesentlig betydning hvilken operatør du ringer gjennom når du er ute og reiser. Ofte er det tre eller fire mulige operatører som du kan knytte deg opp til og disse kan ha vilt forskjellige samtalepriser.

Når du beveger deg inn i et nytt land er det mer eller mindre tilfeldig hvilken av disse operatørene mobilen din kobler seg til, avhengig blant annet av dekningen der du er.

Vær derfor klar over at du selv kan gå inn i telefonens oppsett og søke manuelt etter tilgjengelige operatører. Da kan du bytte til den som er billigst. Er du NetCom-abonnent og ringer hjem fra Russland gjennom operatøren MTS, vil en samtale på fem minutter koste deg 240 kroner. Skifter du derimot operatør til Dontelecom detter prisen fra 48,00 til 24,61 i minuttet, og du har halvert utgiften.

Riktignok dekker de to operatørene i dette eksempelet forskjellige deler av landet, så noen ganger kan mulighetene til å velge og vrake mellom utenlandske operatører være begrenset.

Prisen kan også variere en del avhengig av hvilken norsk operatør du har tegnet abonnement med. Telenor har en en avtale i Russland gjennom operatøren StavTeleSot som gir en ringepris på kroner 12,26 i enkelte områder. Men selv om Telenor akkurat her er billigere enn NetCom, kan det motsatte være tilfelle i andre land. Du gjør derfor lurt i å undersøke prisforholdene, og søke ut de billigste operatørene før du reiser.

Forskjell på tale og data

Telenor har i flere land avtaler som gjør at databruk blir priset forskjellig fra vanlig tale, men forskjellene er som regel svært liten.

I Italia slår faktisk dette negativt ut for wapperen. Hvis du ringer med Omnitel, koster en datasamtale 4,86/min mens en tilsvarende vanlig samtale er 60 øre billigere.

NetCom har derimot ingen slike avtaler. Ingen av de norske operatørene har heller gitt signaler om at de vil innføre en slik differensiering mellom tale og data her i landet.

Endres med gprs

Heldigvis kan vi trøste oss med at ny teknologi sannsynligvis vil føre til nye prisstrukturer på mobilt Internett. Når høyhastighetstjenesten gprs blir tatt i bruk vil vi ha muligheten til å alltid være koblet opp med mobilen.

Da er det stor sannsynlighet for at man enten vil bytte dagens minuttpriser med betaling for dataene man laster ned eller at tjenestene får en fast avgift.

OK, så hvor dyrt er det?

Men for å hjelpe deg i dagens marked har wapland.no satt sammen en oversikt over prisene for å wappe i noen av de mest populære feriemålene, basert på prisinformasjon fra NetCom og Telenor.

For komplett oversikt over prisinformasjon på inngående og utgående samtaler, sms og viderekobling til utland, referer vi til henholdsvis privat.telenor.no/Kundesenter/Roaming.asp og www.netcom.no/priser/utland2000.cfm.

Tallene er basert på minuttpris i norske kroner for datasamtaler til Norge, med billigste GSM 900-operatør. Legg merke til at det i noen tilfeller kan komme et internasjonalt oppkoblingsgebyr på mellom en og fire kroner i tillegg.

 
Telenor *
NetCom
Operatør
Dag
Kveld
Operatør
Dag
Kveld
Frankrike
France Telecom
8,72
5,33
France Telecom
8,70
5,32
Hellas
Panafon
6,61
4,89
STET
6,92
5,28
Italia
Wind Telecom
3,62
3,62
Omnitel
5,70
5,70
Romania
MobilRom
13,85
13,44
MobilRom
15,90
14,05
Russland
StavTeleSot
12,25
10,89
Dontelecom
24,61
17,84
Spania
Telefonica Moviles
5,68
5,00
Telefonica Moviles
5,68
5,01
Storbritannia
Vodafone
11,93
8,02
Vodafone
11,82
7,95
Thailand
AIS PLC
12,49
10,55
AIS PLC
13,16
9,15
Tyrkia
Telsim
8,80
8,80
Telsim
8,73
8,73

* Privat-abonnenter i Telenor får et tillegg på kr 3,- pr. minutt man-fre kl. 07-18 (lokal tid) på all utgående trafikk når de er i utlandet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse