Annonse


Rettslagsmål om wap fortsetter

Det var fredag i forrige uke at det amerikanske selskapet Geoworks gikk til motsøksmål mot Phone.com på grunn av brudd på selskapets patentrettigheter, skriver Total Telecom.

Full krig

I april gikk Phone.com til motsøksmål mot Geoworks ved å hevde at patentet ikke er gyldig i forhold til deres mobile programvare. Geoworks slår imidlertid tilbake og hevder at Phone.com og dets lisenstagere som benytter UP server og UP browser bryter patent No. 5,327,529 (’529).

De to sakene vil bli presentert for den samme retten, hevder Don Ezzel, sjefsadvokat for Geoworks, som allikevel mener at dette ikke ”er vår foretrukne fremgangsmåte”.

Annonse


Geoworks søkte om intellektuell eiendomsrett i 1990 og de ble innvilget ’529-patentet i 1994. Det går ut på fleksibel brukergrensesnitt-teknologi som formaterer tekst forskjellig ut fra forskjellige skjermstørrelser.

Kostbar affære

Selskapet lanserte et lisensprogram i mai 1999 der selskaper som produserer wap- eller wml-telefoner må betale rundt 20.000 dollar (174.430 kroner) i året. De som lager wap- eller wml-lesere (blant annet Phone.com) må ut med én dollar (8,72 kroner) i året per sluttbruker.

Phone.com hevder at patentet ikke nevner verken trådløst eller internett og at det derfor ikke er relevant i denne sammenhengen. Geoworks fortsetter på sin side med lisensprogrammet fordi patentet regnes som gyldig inntil det motsatte er bevist.

– Vi er veldig overrasket over den konklusjonen. Denne typen teknologisk innovasjon skjer ikke over natten. Wap er en sammenslutning av andre teknologier, sier Bob Bogard, markedsdirektør hos Geoworks.

Får støtte

Bogard hevder videre at lisensprogram får støtte i WAP Forum, selv om de ikke vil bli involvert i rettsspørsmålet. Phone.com var en av forumets grunnleggere, mens Geoworks ble medlem i 1998, skriver Total Telecom.

– Det er en rekke selskaper på hver side i denne saken, sier Eezell, som røper at mange mobile internettselskaper var i forhandlinger om lisensen, men at de ønsket konfidensialitet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse