Hopp til navigasjon Hopp til innhold

FN mot cyber-krim

– Du har ingen rett til domenet »juliaroberts.com». En amerikansk »forhandler» av domenenavn på Internett tapte nylig kampen om navnet. Den kjente skuespilleren. Julia Roberts fikk domenenet tilbake på grunn av FN.

RobertsTullTurner
Vel 70 dollar koster det å registrere et domenenavn i USA. Det har ført til »cybersquatting» – at bedrifter eller privatpersoner registrerer domenenavn på Internett i navnet på kjente personer eller bedrifter – med formålet å selge dem dyrt tilbake.

IndustriJulia Roberts vant nylig kampen. Tina Turner kjemper en tilsvarende sak for sitt eget navn. Det samme gjelder de gamle rockerne i britiske Jethro Tull, i følge en melding fra Reuters.

Rettigheter

FN laget et organ sist desember for å bekjempe dette. Dette jobber innen WIPO – som er forkortelsen for FNs organisasjon – World Intellectual Property Organization – og har fått 569 henvendelser siden opprettelsen i desember.

Halvparten av klagene kommer fra USA. Både store selskap og kjente privatpersoner kjemper for sine rettigheter. 53 stater har vært innblandet. 179 saker er løst. 147 av disse har endt med at klageren har fått rettighetene til navnet, melder Associated Press.Friday.

Selv lurt

WIPO kom til enighet om fremgangsmåte ved strid om domenenavn i fjor høst. Dette gjaldt amerikanske domenenavn, som ender på org, com og Net. Siden det har registre i seks nasjonale småstater kommet inn under ordningen.

Ironisk nok har Wipo selv ikke retten til eget navn. Domenet www.wipo.com er registrert av selskapet Domain Names, – som nettopp forhandler domenenavn.

Engel eller djevel?

Navnepiraten – som tapte saken – truer med å flytte innholdet på siden www.juliaroberts.com over til en av sidene www.theangel.com, eller www.thedevil.com.

– Hvordan kan en ikke-amerikansk Hollywood-stjerne overta domenet til en fan – en amerikansk statsborger, uten kompensasjon, heter det på «fansiden».