Bjørn Brøndbo

Annonse


– Vil ekspropriere Windows

Bjørn BrøndboOnsdag kveld reiste Microsofts adm. direktør fra Oslo, der han blant annet holdt foredrag under Microsoft Developer Day. Da han ankom Amsterdam sent på kvelden, satte han seg ned foran TV-en og så Bill Gates kommentere dommen:

– Da jeg slo på TV-en, så jeg en nederlandsk reklamesending med en Linux-pingvin, og ble straks påminnet om konkurransen i databransjen, fortalte Ballmer da han innledet dagens pressekonferanse i Amsterdam.

– Vi er sikre på å vinne

I dag kommenterte Ballmer Microsoft-dommen under en pressekonferanse i Amsterdam:

– I går sa Bill Gates at han var blitt minnet på den gamle frasen »Today is the first day of the rest of your life». Vi er imidlertid begge overbevist om at «Yesterday was the first day of the rest of this lawsuit!»

Annonse
– Vi vil anke gårdagens avgjørelse, be om en utsettelse av dens ikrafttreden til anken er behandlet, og vi er sikre på å vinne!

Endret konkurransesituasjon

Steve Ballmer tilbrakte nok få timer i sengen sist natt, og virket naturlig nok ikke fullt så energisk som i Oslo, men var ikke mindre overbevisende av den grunn:

– Dommen reflekterer ikke realitetene i verdens mest kreative og konkurransepregende bransje, sa Ballmer.

– Det er solgt over 200 millioner PC-er siden rettssaken ble innledet. Internetthandelen har eksplodert og gigantiske fusjoner som den mellom AOL og Time-Warner, har endret konkurransesituasjonen dramatisk.

Færre valg, høyere priser

Nå er en ny generasjon programvare underveis, og trådløs teknologi og smarte apparater vil gjøre PC-kraft tilgjengelig overalt.

Å splitte opp Microsoft vi forstyrre denne utviklingen, medføre høyere priser, gi færre valgmuligheter, og resultere i produkter som er vanskeligere å bruke. Småselskaper vil utvikle nye løsninger, men den unike nyskapningen som Microsoft har stått for, vil bli nektet forbrukere over hele verden, sa Steve Ballmer.

– Uberettiget og urettferdig

– Dommen er i uoverensstemmelse med avgjørelser andre rettsinstanser tidligere har fattet i saken. Dommer Jackson har ikke fulgt retningslinjene. Microsoft er blitt nektet i å vitne om de katastrofale konsekvensene av de forslåtte vedtakene, sa Ballmer som mente at avgjørelsen er et uberettiget og urettferdig inngrep i det markedet som har vært selve drivkraften for økonomisk vekst i verdensøkonomien gjennom de senere år.

Myndighetene eksproprierer

Forbrukerne er best tjent med at alle har frihet til å utvikle ny teknologi. Avgjørelsen forteller dessuten at de som utvikler ny intellektuell eiendom, kan risikere at myndighetene vil komme å ta det du har skapt og gi det til andre, – hvis det blir for populært, mente Ballmer.

Han benektet at han følte seg forfulgt av myndighetene: – Jeg tror vi må gjøre en bedre jobb med å forklare hvor sterk konkurransen er i denne bransjen.

Business as usual

Vanligvis er det den hardslående Steve Ballmer som tar støyten i slike saker, men ettersom Ballmer var i Europa, måtte Bill Gates måtte i går svare for selskapet i utallige intervjuer på amerikanske TV-kanaler.

– Jeg skal i kveld snakke med våre medarbeidere via Internett, fortalte Ballmer. – Med unntak av å holde de ansatte ajour med utviklingen, vil ikke rettssaken influere på Microsofts daglige drift. Lanseringen av Next Generation Windows Services ble utsatt til 22. juni for ikke å tape oppmerksomhet i konkurranse med rettssaken, fortalte Steve Ballmer i Amsterdam.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse