Steve Ballmer

Annonse


Microsoft-visjoner druknet

Steve BallmerITavisen.no kunne i går fortelle hvorledes Steve Ballmer stod bredbeint på podiet i storsalen i Holmenkollen Park Hotel i Oslo. MS-sjefen utstrålte selvsikker energi, og snakket så høyt at bakerste benk hørte ham tydelig uten mikrofon og høyttalere.

Ballmer ville så gjerne si noe om det Microsoft tror vil være tendensen for programvare de neste årene. Men visjonen ble overskygget av dommer Jacksons beslutning om at selskapet må splittes i to.

Fire tendenser

Ballmer åpnet med å fortelle hva han mener er de mest spennende teknologitendensene:

  1. Om noen år vil vi abonnere på tjenester via nettet, i stedet for å kjøpe programpakker.
  2. XML vil integrere nettsteder og applikasjoner, – en slags klipp og lim på Internett.
  3. Vi får mange nye apparater med nettilknytning, og Microsoft nedlegger mye arbeid i å tilpasse sine produkter for de nye apparatene.
  4. Brukergrensesnittet forbedres med talegjenkjenning, og med video, musikk og bilder.

Next Generation Windows Services

– Alt må baseres på et solid, pålitelig, sikkert og skalerbart fundament, noe jeg mener vi har løst med Windows 2000, sa Ballmer som anbefalte alle å følge med 22. juni når han lanserer Next Generation Windows Services (NGWS). Det virkelige navnet blir offentliggjort ved lanseringen.

Annonse


– Microsoft Passport er et eksempel på de nye tjenestene. Passport tar med seg brukernes brukernavn og passord når de går fra ett nettsted til et annet, fortalte han.

Et Internett som er Read/Write

– Internett er foreløpig Read Only. Vi ønsker oss et Internett som er Read/Write, der alle kan publisere nettsider, kommentere og delta. Selv om nettsider kan personaliseres, får du ikke lov til å koble informasjon fra forskjellige kilder.

Enn om noen laget tjenesten Ferie.com, der du kunne bestille billett og hotell, be postverket omadressere, avbestille avisen, og bli varslet hvis flyet er forsinket, sa Steve Ballmer.

Løsningen heter XML

– I dag er det vanskelig å programmere en nettside til å styre andre nettsider, og til å brukes i WAP-telefoner og andre apparater. Å omprogrammere innholdet for forskjellige apparater, er ingen varig løsning. Svaret ligger ikke i HTML eller WAP, men i XML som kan innkapsle innholdet på et høyere nivå.

I dag må du skrive spesiell kode når en nettside skal vises på forskjellige apparater med små og store skjermer. Det er bare rot! Med XML kan nettsidene automatisk oversettes til apparatenes presentasjonsmuligheter.

Dumme eller smarte apparater?

Målet er å skape en Internett-opplevelse som er ganske forskjellig fra det vi opplever i dag.

– Jeg tror ikke at alle applikasjoner vil kjøre på serverne i Internett-skyen (nettet). Jeg tror heller ikke at all intelligens vil flytte ut av apparatene som skal kobles til nettet. Det første Napster gjør, er å legge kode i maskinen din enten du liker det eller ikke. Det samme gjør tjenestene for øyeblikkssvar. For å kunne gjøre det, må apparatene være utstyrt med egen intelligens.

A wonderful thing

XML er »a wonderful thing», og selve nøkkelen til den forandringen som kommer.

Microsoft har i halvannet år holdt på med å utvikle programmer, verktøy og tjenester som støtter XML, som lager XML-applikasjoner, som programmeres via XML, og som kan svare på forespørsler fra andre XML-tjenester.

Visual Studio 7

Med Visual Studio 7, som først kommer om ett år, håper vi å virkeliggjøre drømmen.Det er ikke bare et nytt programmeringsverktøy, men et nytt, rikt runtime-miljø som kan skape XML-applikasjoner og -nettsider.

Hvis du ønsker å tilby et nettsteds tjenester på din egen nettside, er det bare å dra og slippe den på plass med Visual Studio 7.

Det som i dag tar hundrevis av timer, kan lages øyeblikkelig.

BizTalk til høsten

Senere i år lanserer vi verktøyet BizTalk som kan beskrive, strukturere og integrere forretnings- og arbeidsprosesser med XML-dokumenter. Produktet baserer seg på kodene i diagramverktøyet Visio, som Microsoft kjøpte for noen måneder siden.

BizTalk tar utgangspunkt i et høynivådiagram av arbeidsprosessene, og viser detaljene som XML-instruksjoner, sier Steve Ballmer.

Abonnement avløser reklame

Microsoft-sjefen berørte mange forhold i sitt korte foredrag og den påfølgende spørsmålsrunden på Holmenkollen Park Hotel.

I framtiden er det ikke bare ASP-tjenestene som vil bli abonnementsfinansiert:
– Jeg er overbevist om at en rekke av dagens reklamefinansierte tjenester, i framtiden vil bli finansiert gjennom abonnementsinntekter, sa Ballmer.

Linux – »viktig konkurrent»

Microsoft-sjefen definerte Linux som en av de fire viktigste »konkurrentene»:

– Med sin åpne kode gjør Linux brukerne mye mer selvhjulpne og kreative. Vi må også bli flinkere til å gjøre folk mer selvhjulpne.

Vil fortsatt støtte norsk

En utvikler fra DnB klaget over problemer med forskjellige språkversjoner av Windows og Office.

Ballmer sa at Microsoft ville fortsette å støtte norsk og »all the languages that people will pay for». Ballmer lovet å hjelpe mannen, ba ham ta kontakt og avsluttet med å gi ham sitt visittkort.

Microsoft vil bruke 4 milliarder dollar (vel 36 milliarder kroner) på forskning og utvikling i 2001. Selskapet er blant de 3-4 største forskningsinstitusjonene i verden.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse