Nokia vs Ericsson

Annonse


Kina-nei til USA-mobil

Nokia vs EricssonAvslaget styrker Ericsson og Nokia.

Kort etter at USA hadde sørget for å innlemme Kina i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) i februar, ble det kjent at China Unicom hadde inngått en avtale med Qualcomm.

Planen var å bygge et mobilnett med Qualcomms CDMA-teknologi (Code Division Multiple Access). Før utgangen av 2000 skulle nettet ha kapasitet til ti millioner abonnenter.I dag bruker Unicom et GSM-nett til å betjene sine syv millioner abonnenter.

Venter på 3G

Nå har China Unicom kommet på bedre tanker. Å bygge ut et smalbånds CDMA-nett i konkurranse med GSM, ville neppe være særlig lurt når bredbåndsnett med WCDMA, UTMS eller 3G vinker i horisonten.

Annonse


Unicom vil nå vente på tredjegenerasjons-teknologien WCDMA som ventes tilgjengelig i 2003. Selskapet planlegger nå å gå på børsen for å reise kapital til å bygge ut nettet i konkurranse med det statlige China Telecom,

Lisensinntekter

Qualcomm eier rettighetene til CDMA-teknologien, og ville ha tjent gode penger på lisensinntekter av infrastruktur og telefoner. Mandag falt Qualcomm aksjer med 7,3 prosent på Wall Street.

Avslaget fra China Unicom er et tilbakeslag for amerikansk mobilteknologi, og for de pressgrupper som opprinnelig fikk i stand avtalen.

Styrker Ericsson og Nokia

Qualcomm vil fortsatt kunne tjene på utbyggingen av Kinas mobilnett, men får nå sterkere konkurranse fra europeiske selskaper som Ericsson og Nokia.

Qualcomm har solgt sin mobiltelefonproduksjon til japanske Kyocera.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse