Hackerskalle

Annonse


Cyberpunkere med egen «stat»

HackerskalleUtenfor kysten av England ligger et rustent lite fort som ble reist av engelskmennene under annen verdenskrig. Fortet, som ikke består av noe særlig mer enn et par tårn, ble reist for å skyte ned nazistenes fly.

Anerkjent som suveren

Fortet ble bygget i internasjonalt farvann. Etter en rettssak i 1968 ble stedet anerkjent av en engelsk domstol som egen “stat”. I mange år var dette bittelille stedet, på størrelse med en fotballbane, et tilfluktssted for kriminelle og andre som hadde behov for å gjemme seg vekk.

Virtuelt tilfluktssted

En gruppe amerikanske cyberpunkere som kaller seg HavenCo har nå endret det rustne fortet i havet, til et virtuelt tilfluktssted for alle som ser etter et sikkert sted å lagre sensitive og kontroversielle data.

De tilbyr infrastruktur offshore for elektroniske forretninger og kaster seg med dette inn i nettøkonomien.

Annonse


Sealand har ingen lover som regulerer datatrafikk, men i en pressemelding understrekes det at barnepornografi ikke vil bli tillatt på HavenCo sine servere. Men ellers tilbyr de både private og selskaper å leie plass på serverne, for hjemmesider, som er forbudte i andre land.

Mot reguleringer og streng politikk

I pressemeldingen skriver selskapet at en rekke land i dag hindrer utviklingen av en rekke internettselskap, fordi de til enhver tid endrer reguleringer og innfører strengere politikk.

-Dette er for selskaper som ønsker e-postservere lokalisert et sted der ingen kan få innsyn bare ved å anmelde noen, sier adm. direktør i HavenCo, Sean Hastings, i et intervju med Wired.

»Kongen» inn i styret

HavenCo vil tilby Linux-servere for 1.500 dollar i måneden. Grunnleggerne av selskapet har undertegnet en avtale med Roy Bates, mannen som erklærte den forlatte plattformen for en uavhengig stat i 1966. Bates og sønnen har også fått plass i selskapets styre.

Men det er ikke sikkert at det lille selskapet får drive sin virksomhet uforstyrret i all evighet. Lovarbeid er allerede i gang for å begrense såkalte fristaters virksomhet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse